Din prima clipa de dupa nastere, toate simturile bebelusului sunt stimulate in numeroase moduri, astfel ca el poate fi uneori coplesit de lumea inconjuratoare. Desi nu poate vorbi inca si nu iti poate spune exact ce il deranjeaza sau ce simte, bebe transmite anumite semnale pe care, daca inveti sa le interpretezi, vei stii sa comunici foarte devreme cu copilul tau.
6 moduri in care bebelusul tau comunica, inca de la inceput
1. Arcuirea spatelui
Cand isi arcuieste spatele, adesea bebelusul reactioneaza asa in urma unei dureri, iar refluxul gastric e de multe ori principalul vinovat. Daca totusi bebe face asta in mijlocul hranirii, ar putea insemna ca e satul.
Cand cei mici mai cresc putin, un alt motiv comun pentru care ii arcuiesc spatele este frustrarea sau enervarea, uneori din cauza ca sunt obositi.
2. „Pedalatul” din picioruse
Mai ales daca pare vesel, e un semn ca cel mic e jucaus. Daca insa e agitat, datul alert din picioare ar putea insemna ca ceva il deranjeaza: poate are gaze sau vrea sa ii schimbi scutecul, de exemplu.
3. Micarea capului inainte-inapoi
Bebelusii care isi pot deja mentine capsorul dezvolta un comportament care pentru noii parinti poate parea ciudat: isi misca capul usor ritmic inainte-inapoi.
De obicei e considerat perfect normal si nu e niciun motiv de ingrijorare. Daca insa comportamentul persista si copilul obisnuieste sa faca asta in loc sa interactioneze cu ceilalti sau cu jucariile, acesta e un semn ca ar trebui sa faci o vizita la specialist.
Acest comportament ar trebui sa dispara pana la varsta de 3 ani.
4. Apucarea urechilor
Multi parinti cred automat ca daca bebelusul se apuca frecvent de urechi, sigur are o infectie.
In realitate insa, adesea e doar o descoperire a faptului ca.. au urechi.
Alteori poate fi rezultatul iesirii dintilor, cu precadere a maselelor.
5. Inclestarea pumnilor
Pumnii strans inclestati la bebelusi pot fi printre semnele mai subtile de foame, cele de dinaintea plansului.
Asadar, daca vezi ca cel mic si-a incordat pumnii si stii ca se apropie ora mesei, hraneste-l pentru a evita o criza de plans.
6. Aducerea genunchilor la piept
Cand cei mici aduc genunchii la piept o fac de cele mai multe ori in incercarea de a elimina gaze sau de a avea scaun.
Uneori, cand bebe are colici, acelasi semn poate insemna disconfort. L-ai putea ajuta cu un masaj pentru a-i inlatura din durere.