Părinți de nota 10

Până la vârsta de 3 ani niciun fel de dispozitiv electronic pentru copii. Îndemnul unui psihoneurolog specializat pe tratarea copiilor

Academia Americană de Pediatrie și Societatea Canadiană de Pediatrie trag un semnal de alarmă cu privire la timpul petrecut de copiii de până în 12 ani pe gadgeturi.

Copiii cu vârsta cuprinsă între 0-2 ani nu ar trebui să fie expuși deloc în fața tehnologiei.

Cei de 3-5 ani ar trebui să se limiteze la o oră pe zi, iar cei cu vârsta cuprinsă între 6-18 nu ar trebui să petreacă mai mult de două ore pe zi, ceea ce este destul de dificil în condițiile în care majoritatea folosesc calculatorul pentru a-și face temele.

Dacă mai punem la socoteală faptul că din ce în ce mai mulți copii au la dispoziție un smartphone și o tabletă, sfaturile celor de la Academia Americană de Pediatrie sunt greu de urmat.

Statisticile spun că atât copiii, cât și tinerii folosesc cantitatea recomandată de tehnologie de 4-5 ori mai mult, având consecințe grave asupra sănătății acestora.

Gadgeturile precum telefoanele mobile, tabletele, jocurile electronice sunt din ce în ce mai solicitate și folosite de către cei mici, conform Common Sense Media, iar aceștia din urmă au realizat un studiu oficial, conform căruia există 10 motive pentru care copiii sub 12 ani nu ar trebui să le folosească deloc, potrivit Huffingtonpost.

Iată care sunt motivele:

1. Dezvoltarea timpurie a creierului:

Supraexpunerea la gadgeturi și tehnologie (telefoane mobile, iPad-uri, TV, Internet, tablete) aduce după sine o serie de probleme precum deficitul de atenție, întârzierile cognitive, tulburări de învățare și impulsivitate crescută. Un creier în curs de dezvoltare nu ar trebui expus în fața tehnologiei.

2. Întârzieri în dezvoltare:

Mișcarea de orice fel sporește atenția și capacitatea copilului de învățare, iar utilizarea gadgeturilor până la vârsta de 12 ani este în detrimentul dezvoltării copilului. De aceea, în prezent, unu din trei copii ajunge pe băncile școlii cu o dezvoltare întârziată.

3. Epidemie de obezitate:

Creșterea numărului de copii care suferă de obezitate nu este deloc întâmplătoare. Utilizarea televizorului și a jocurilor video se corelează cu această afecțiune din ce în ce mai des întânită.

Se pare că studiile arată că un procent de peste 30% dintre copiii care dețin un televizor în cameră și care dețin diferite gadgeturi suferă de obezitate, devenind astfel viitori adulți predispuși să dezvolte afecțiuni grave precum diabetul zaharat, accident vascular cerebral sau infarct.

Specialiștii atrag atenția părinților asupra ritmului de expunere în fața tehnologiei, spunând că noile generații de copii vor trăi mai puțin decât părinții acestora.

4. Lipsa unui somn de calitate:

Atunci când copiii nu sunt supravegheați de către părinți, aceștia dorm mai puțin și mai prost. În același timp, rezultatele școlare sunt și ele afectate.