Părinți de nota 10

Dacă vrei să divorțezi, nu aștepta ca cel mic să crească

Când se pune problema unei despărţiri în familie, este foarte dificil să le vorbeşti copiilor despre divorţ. Pentru copii, un divorţ este foarte traumatizant. Lumea se destramă în jurul lor, au sentimentul pierderii a ceva foarte important pentru ei: siguranţa din sânul familiei.

Iată câteva aspecte pe care ar trebui să le iei în calcul atunci când vrei să vorbeşti cu copilul despre divorţ, în funcţie de vârsta copilului.

Despre divorţ la 0-18 luni

Chiar dacă sunt mici copiii pot resimţi tensiunea dintre părinţii lor. Nu îşi dau seama însă care sunt cauzele din spatele conflictului. Iar dacă aceste tensiuni persistă, copiii vor deveni iritaţi, plângăcioşi, mai ales când sunt în preajma unor persoane necunoscute.

Pot deveni frecvente izbucnirile emoţionale, după cum este posibil să apară regrese în dezvoltare sau se pot instala întârzieri ale dezvoltării.

Ce e de făcut?

La această vârstă, rutina este legea pentru copii. Atât timp cât rutina se păstrează, pentru copil tranziţia va fi mult mai uşoară în timpul sau după divorţ. Asigură-i copilului lucrurile de care are nevoie pentru a se simţi în siguranţă, petrece mai mult timp cu el pentru a-l ocroti şi a-i oferi confortul fizic de care are nevoie.

Vorbeşte-i despre cât de mult îl iubeşti şi despre faptul că tu şi tati/mami nu veţi mai putea fi împreună.

Despre divorţ la 18 luni – 3 ani

În această perioadă copii au nevoie să interacţioneze cât mai mult cu părinţii lui. Iar o rupere între aceştia poate fi greu de acceptat sau de înţeles. La aceste vârste copiii raportează totul la ei şi atunci se gândesc că şi divorţul părinţilor este din cauza lor.

Când intervine un divorţ în familie la aceste vârste, copiii pot plânge mai mult, pot cere mai multă atenţie, poate exista un regres în dezvoltarea lui (sug degetul, fac pe ei), pot avea probleme cu somnul.

Ce e de făcut?

Pe cât posibil, în această perioadă părinţii trebuie să fie foarte cooperanţi. Chiar dacă ei nu se mai înţeleg, de dragul copilului trebuie să se construiască o nouă rutină pentru copil. Acordă-i copilului mai multă atenţie decât o făceai de obicei, vorbeşte cu el, exprimă-ţi sentimentele şi asigură-l că despărţirea voastră, ca părinţi, nu are nici o legătură cu el.

Despre divorţ la 3-6 ani

Preşcolarii nu înţeleg complet noţiunea de divorţ şi acceptă foarte greu ideea ca părinţii să trăiască despărţiţi, indiferent cât ar fi de tensionată atmosfera de acasă. Pentru copii un divorţ este sinonim cu pierderea controlului.

Iar copiilor le place foarte mult să deţină controlul. Apare acelaşi sentiment de vinovăţie, că ei au cauzat despărţirea părinţilor. De asemenea, pot deveni furioşi, pot avea coşmaruri.

Ce e de făcut?

Părinţii trebuie să conlucreze cât de mult este posibil. Ei trebuie să prezinte lucrurile într-o manieră pozitivă, pentru a-i transmite copilului o stare de bine. La această vârstă copiii sunt destul de mari pentru a-şi putea exprima sentimentele, vorbiţi mult cu el despre ce se întâmplă, despre cât de mult îl iubiţi.

Reasiguraţi-l că va fi în continuare în siguranţă şi că îşi va putea vedea tatăl/mama ori de câte ori vrea. Stabiliţi de comun acord un program de vizite, pentru a intra în rutina mult iubită de copii.

Despre divorţ la 6-11 ani

Pe copiii de şcoală care au crescut într-un mediu stabil, plin de afecţiune, un divorţ îi va dezechilibra destul de rău. Se vor simţi abandonaţi. Îşi vor face griji că îşi pierd un părinte (tatăl sau mama, în funcţie de cel care va deţine custodia) şi va visa mult timp că părinţii lui se vor împăca.

Mai mult, chiar fac planuri de “salvare” pentru a-şi aduce părinţii din nou împreună.

Copiii de 8-11 ani vor începe să dea vina pe unul dintre părinţi pentru ce s-a întâmplat şi se va alia cu părintele “bun” împotriva celui “rău”. Îşi pot acuza părinţii că sunt răi şi egoişti. Furia pe care o resimt se poate manifesta fie prin bătăi la şcoală sau fuga de la şcoală (la băieţi), în timp ce fetele se pot închide în ele, instalându-se anxietatea sau depresia.

Ce e de făcut?

Părinţii trebuie să le restabilească copiilor respectul de sine şi atmosfera de siguranţă de care au nevoie. În perioada divorţului, copiii se pot simţi respinşi. Fiecare părinte trebuie să petrească în parte timp de calitate, în care să-şi împărtăşească reciproc sentimentele.

Reasigură-l că divorţul nu este din cauza lui şi că nimeni nu-l va abandona. De asemenea, părinţii nu trebuie să dea vina unul pe altul în ceea ce priveşte divorţul. Explică-i că a fost o decizie comună, pe care v-o asumaţi amândoi. Stabiliţi împreună un program de vizitare pentru a restabili rutina.

Încurajează copilul să se implice în mai multe activităţi extraşcolare ca îi fac plăcere pentru a-şi restabili respectuld e sine, încurajează-l să iasă cu ceilalţi copii de vârsta lui pentru a nu se închide în sine.