Părinți de nota 10

Care sunt regulile de aur ale parintelui modern?

Fiecare din noi, inainte sa devina parinte, se framanta si se intreaba daca va fi un parinte bun si ce anume ar trebui sa faca pentru a deveni un parinte modern. Acum cateva decenii lucrurile erau extrem de simple deoarece nu existau atatea studii, carti care sa te invete despre ingrijirea si cresterea copiilor si atatea persoane avizate care sa dea sfaturi.

Se stie ca exista mai multe tipuri de parinti, dar parintele democratic poate fi considerat un parinte modern. Acest tip de parinte imbina atitudinile, stie sa ii fie prieten copilului cand e nevoie, dar stie sa fie si autoritar atunci cand e cazul. Copilul crescut de un astfel de parinte va fi independent, i se va permite sa-si exprime parerile si nemultumirile, ii va respecta pe cei din jurul sau si va accepta cu fruntea sus criticile, invatand din greseli.

Acest articol vine in ajutorul tau si te invata cateva reguli de aur pentru a deveni un parinte modern.

Iubeste-l neconditionat si arata-i dragostea ta!

Copiii au nevoie permanent sa se simta iubiti pentru a creste in mod armonios atat fizic, cat si psihic. De aceea, indiferent de situatie arata-i dragostea ta. Chiar daca cateodata te supara foarte tare, nu-i spune niciodata “Nu te mai iubesc pentru ca esti rau!”; sau, daca ai mai multi copii, nu-i spune niciunuia “Pe fratele tau il iubesc mai mult!”, deoarece astfel vei incuraja dezvoltarea sentimentelor de gelozie si rivalitate intre frati.

Respecta-l si vei primi respect!

Poarta-te cu cel mic ca si cand ar fi egalul tau. Evita sa-ti jignesti copilul, deoarece astfel el nu va mai avea incredere in fortele proprii, se va simti inferior si se va inchide in el, devenind introvertit. Nu il ameninta si nu il stresa, nu rade de dificultatile sau de eventualele sale greseli si evita sa-l faci de rusine in public.

Incurajeaza-i independenta, lasa-l sa faca si el unele alegeri- nu trebuie sa judeci tu mereu in locul lui- si lasa-l sa-si asume unele responsabilitati potrivite varstei sale.

Ofera-i un mediu familial adecvat!

Pentru a se dezvolta armonios din punct de vedere fizic si psihic, copilul are nevoie de liniste si dragoste in familie. Atmosfera calda a unui camin ii va insufla micutului un sentiment de siguranta si protectie. Evita certurile, tensiunile si neintelegerile dintre tine si partener si nu-l lasa pe cel mic sa participle la discutiile voastre aprinse.

De asemenea, discuta cu partenerul de cuplu despre educatia micutului si luati deciziile impreuna cand vine vorba de copil. Daca unul din voi ia o decizie, celalat nu trebuie sa se opuna de fata cu copilul, deoarece astfel unul din voi isi va pierde autoritatea in fata celui mic.

Intereseaza-te de el, ajuta-l si sprijina-l in deciziile pe care le ia!

Chiar daca tu consideri ca ceea ce iti spune micutul este neinteresant si te plictiseste, lasa-l pe copil sa-ti povesteasca si arata-te mereu interesata de activitatile si parerile lui. Implica-te in viata lui- mergi la serbarile scolare, la orele sale de sport sau la concursurile la care participa pentru a-l sustine. Astfel va vedea ca te are mereu alaturi si se va simti mai bine pentru ca tu il sustii. Comunica permanent cu copilul si provoaca-l la discutii in care el sa-ti povesteasca cum si-a petrecut ziua.

Educa-l corespunzator, fara sa folosesti violenta!

Incearca sa cladesti intre tine si copil o relatie bazata pe comunicare, si nu pe autoritate. Educatia cu ajutorul fricii poate avea urmari grave asupra psihicului copilului. Fii rabdatoare si intelegatoare si explica-i cu frumosul ce greseli face.

Ai grija la sistemul recompensa- pedeapsa in educatia copilului tau- nu-l rasfata si nu-l lauda prea des, iar pedepsele si sanctiunile alege-le in functie de varsta si de gravitatea faptelor sale.