Părinți de nota 10

Sarea în alimentația copilului în funcție de vârstă

Există multe controverse privind sarea în alimentație şi foarte multe mame sunt tentate să adauge măcar puţină sare în mâncarea bebeluşilor, la scurt timp după începerea diversificării. Şi, până la urmă, nici nu este de mirare. Mâncarea fără sare e fadă, nu? NU. Pentru bebeluşi, care nu au nici termen de comparaţie şi nici papilele gustative agresate de gusturile intense cu care suntem noi obişnuiţi, mâncarea fără sare nu este percepută la fel. Adică nu e “fără gust”, aşa cum ni se pare nouă. De altfel, vei vedea că şi în cazul tău, dacă scazi semnificativ cantitatea de sare consumată, după circa 3 săptămâni papilele gustative îţi vor deveni mai sensibile şi vei simţi gusturile reale ale alimentelor mai intens.

Pe scurt, sarea nu ar trebui adaugată deloc în mâncarea copiilor mai repede de vâsta de 1 an. Şi chiar şi după aceea, va trebui să fii atentă la cantitatea pe care ajunge să o consume zilnic.

Sarea în alimentație – Cantitatea maximă de sare
În principiu, un adult are nevoie de circa 1 gram de sare pe zi pentru ca organismul să funcţioneze corect, dar cantitatea maximă admisă este de 5-6 ori mai mare.

În prezent, recomandările Comitetului Științific de Nutriție din Marea Britanie (Scientific Advisory Committee on Nutrition – SACN) pentru sarea în alimentație sunt următoarele:

Grupă de vârstă Consum maxim de sare pe zi (g)
0-6 luni <1g / zi 6-12 luni 1g / zi 1-3 ani 2g / zi 4-6 ani 3g / zi 7-10 ani 5g / zi 11 ani 6g / zi Atenţie, acestea sunt cantităţile maxime de sare recomandate, pe care nu ar trebui să le depăşim. Cu cât reuşim să rămânem sub doza maximă recomandată, cu atât mai bine. De altfel, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă ca un adult să consume chiar şi mai puţină sare, respectiv 5 g pe zi. Sarea în alimentație – De ce nu trebuie să adaugi sare în mâncarea bebelușilor? Având în vedere că în cazul bebeluşilor sub un an cantitatea maximă de sare este de 1 g pe zi, nu este necesar să adaugi sarea în alimentație. Acest gram există deja atât în laptele matern, cât şi în laptele praf. Cu alte cuvinte, sarea adăugată în mâncare după începerea diversificării nu este deloc indicată. Iar dacă cel mic e hrănit cu formulă, fii atentă şi la apa cu care îi prepari laptele. Medicii pediatri atrag atenţia că unele ape plate conţin o cantitate prea mare de sodiu pentru organismul copiilor. Caută deci apă plată cu un conţinut de sodiu sub 20 mg/l. Afla mai mult de pe totuldespremame.ro