Părinți de nota 10

12 replici parcă nevinovate care în câteva secunde le pot scoate din minți pe femeile însărcinate

Sunt unele lucruri pe care nu trebuie sa i le spui niciodata unei femei gravide:

1: “A fost planuita sarcina?”

Oare chiar conteaza? Fie ca este planuita sau nu, intr-un mod evident ea incepe sa dea sfoara in tara pentru ca este fericita si entuziasmata, nu pentru ca vrea sa raspunda unor oameni indiscreti. A-i pune sub semnul intrebarii decizia luata este complet ne-necesar (si cam rautacios). In loc de asta, mai bine i-ai spune: “Felicitari! Copiii sunt extraordinari!”.

2: “Ai urmat vreun tratament de fertilizare?”

A ramane insarcinata nu este un lucru usor pentru oricine, iar lupta cu infertilitatea este epuizanta, din punct de vedere financiar si emotional. Cand o femeie ramane insarcinata la o anumita varsta, si probabil asteapta mai mult de un copil, fii mai empatic apropos de povestea delicata a celei in cauza.

E posibil sa fie mai multe sentimente in spatele bucuriei ca a ramas insarcinata in sfarsit. In loc, mai bine i-ai spune: “Este pentru prima data cand vin gemeni in familia ta?”.

3: “Arati pe punctul de a exploda!”

Ultimul lucru pe care o femeie foarte gravida vrea sa il auda este cat de mare o vad cei din jur. Este suficient de frustrata si obosita din cauza sarcinii, incat sa nu aiba nevoie ca altii sa ii aminteasca. In loc, mai bine i-ai spune: “Cum te simti?”.

4: “Esti sigura ca nu sunt gemeni inauntru?”

(Ce ii vine imediat ei in minte: Eu am un copil inauntru; scuza ta care e?) Pe bune, femeile sunt suficient de constiente de greutatea pe care incep sa o arate pe cantar, asa ca a-i atrage atentia asupra celor 10 kilograme nu este deloc o noutate.

Mai mult, fiind intr-o perioada foarte instabil hormonal si, deci, foarte emotiva, ar ptuea sa se simta jignita. In loc, mai bine i-ai spune: “Stii ce vei avea? Baiat sau fata?”

5: “Pot sa iti ating burta?”

(Ce ii vine imediat ei in minte: Nici macar nu te cunosc!) Daca nu esti un prieten foarte apropiat sau o ruda, o astfel de intrebare este cel putin ciudata. Doar pentru ca o femeie este insarcinata nu inseamna ca burtica ei a devenit bun public. In loc, mai bine i-ai spune: “Wow, arati minunat! Ce burtica draguta ai!”

6: “Te-ai hotarat asupra unui nume?”

Pare inofensiv, dar, credeti-ma, o viitoare mamica nu vrea sa raspunda la aceasta intrebare, nici sa dea socoteala cuiva vizavi de acest subiect. E si asa destul de dificil sa se hotarasca la un nume impreuna cu partenerul. Aportul celor din jur nu face altceva decat sa complice procesul. In loc, mai bine i-ai spune: “Va distrati alegand un nume?”

7: “Bucura-te, pentru ca dupa ce va veni copilul pe lume nu o sa mai apuci.”

Sarcina este o perioada emotionanta si emotionala pentru o femeie, mai ales daca este primul ei copil. Este foarte constienta ca viata ei urmeaza sa se schimbe drastic. Nu are nevoie de nimeni sa ii sublinieze un lucru pe care il stie deja, cum ar fi faptul ca nu va mai apuca sa doarma cat vrea sau sa isi cumpere blugi cu talie joasa.

In loc, mai bine i-ai spune: “A fi parinte are suisurile si coborasurile sale, dar cu siguranta merita!”

8: “Nu ar trebui sa mananci/bei asta.”

(Ce ii vine imediat ei in minte: Multumesc, domnule doctor cum-te-o-fi-chemand, dar voi manca si voi bea orice vreau, iar daca imi stai in cale, probabil ca vei pierde un deget!”) Femeile gravide sunt perfect constiente de noua dieta pe care trebuie sa o urmeze.

Stiu ce au voie si ce nu sa manance. Daca nu esti de acord cu deciziile sale gastronomice, cel mai bine ar fi, totusi, sa o tii doar pentru tine. In loc, mai bine i-ai spune: “Mmm, chiar arata foarte delicios!”

9: “Eu nu am avut niciodata greturi matinale.”

Sarcinile sunt foarte diferite intre ele, asa ca a te lauda unei alte mamici ca tu nu ai avut greturi cand ai fost insarcinata, este pur si simplu un semn de insensibilitate. In loc, mai bine i-ai spune: “Si cum te simti? Ai greturi cumva?”

10: “Mie mi-a fost rau pe toata durata celor 9 luni.”

Reversul medaliei sfatului de mai sus – o femeie gravida nu vrea sa fie si mai mult speriata de simptomele sarcinii. Pastreaza-ti povestile de groaza pentru tine. In loc, mai bine i-ai spune: “Nu-ti face griji. Te vei simti mult mai bine in curand!”

11: “Eu am fost taiata de la un capat la altul.”

Genul acesta de fraza merge direct in categoria horror, ca si cea de dinainte. Asemeni sarcinii, nasterea difera de la o femeie la alta. Adevarul este ca majoritatea femeilor nu sunt “taiate de la un capat la altul”, dar o singura experienta auzita din povesti e suficient sa sperie noua mamica.

In loc, mai bine i-ai spune: “Eu am avut o experienta mai dificila, dar nu toate femile trec prin ce am trecut eu”.

12: “Fa-ti o epidurala!”

A decide cum si unde sa nasca este ceva extrem de personal – este vorba despre ce isi doreste viitoarea mamica, nu despre ce cred cei din jur ca ar trebui sa isi doreasca. Desi spitalele si epiduralele sunt “ultimul racnet”, nu toate mamele aleg sa mearga pe acest drum.

A-i submina decizia ii submineaza si judecata de a-si educa bebelusul. In loc, mai bine i-ai spune: “Eu am hotarat sa imi fac epidurala pentru ca… dar fiecare alege sa faca ce crede de cuviinta.”