Părinți de nota 10

11 detalii importante în comportamentul copilului care arată că poate suferi de o boală psihică

Cu scopul de a ajuta copiii cu tulburari psihice nediagnosticate, cercetatorii au emis joi o lista cu 11 semne de avertizare usor de recunoscut. Lista doreste sa ajute parintii, educatorii si profesionistii din domeniul sanatatii sa identifice copiii care au probleme comportamentale si emotionale.

Cele 11 semne de avertizare isi propun sa reduca decalajul dintre numarul de copii care sufera de boli mintale si numarul celor care primesc tratament. Studiile indica faptul ca trei din patru copii cu tulburari de sanatate mintala, inclusiv tulburarile de atentie, de alimentatie si tulburarea bipolara, nu primesc ingrijirea de care au nevoie.

Parintii care observa oricare dintre aceste semne la copilul lor ar trebui sa il duca la un medic pediatru sau la un specialist pentru o evaluare psihiatrica.

Cercetatorii spera ca aceasta lista va ajuta parintii sa distinga intre comportamente normale tipice copilariei si bolile mintale reale.

„Multe persoane nu isi pot da seama daca copilul lor are intradevar o problema”, a afirmat Dr. Peter S. Jensen, profesor de psihiatrie la Mayo Clinic.

Identificarea timpurie a unei tulburari psihice va permite copiilor sa primeasca tratamentul mai repede, ceea ce va spori eficienta acestuia. In cazul unor copii, trec pana la 10 ani de la momentul in care au aparut primele simptome si momentul in care primesc tratamentul adecvat.

Lista a fost publicata miercuri, 28 noiembrie, in revista Pediatrics si a fost realizata dupa ce cercetatorii au analizat studii de sanatate mintala in care au fost implicati mai mult de 6000 de copii. Autorii listei s-au asigurat ca simptomele de pe aceasta ar putea fi identificate in cazul celor mai multi copii care au anumite tulburari de sanatate mintala.

Cele 11 semne de avertizare sunt:

Copilul este foarte trist sau retras pentru doua sau mai multe saptamani

Copilul incearca sa se raneasca, are tendinte suicidale si face planuri in acest sens

Teama coplesitoare fara niciun motiv, o inima care bate repede si o respiratie rapida

Copilul se implica in batai, foloseste o arma sau doreste sa raneasca alte persoane

Copilul are un comportament ce nu poate fi stapanit, ce il poate rani pe el sau pe cei din jur

Nu mananaca, vomita sau foloseste laxative pentru a slabi

Griji si frici intense ce interfereaza cu activitatile de zi cu zi

Dificultate extrema de concentrare, care poate cauza probleme la scoala

Folosirea repetata a drogurilor sau alcoolului

Modificari severe ale dispozitiei, care cauzeaza probleme in relatii

Schimbari drastice in comportament sau personalitate

Aceste semne constituie „profile” ale unor tulburari de sanatate mentala si nu diagnostice specifice. Pentru diagnostice exacte, parintii trebui sa ceara ajutor medicului specialist.

Atunci cand au proiectat lista, cercetatorii au dorit sa o pastreze conservatoare pentru a evita alarmarea parintilor. Aceste semne nu vor fi evidente in cazul fiecarui copil care are o tulburare psihica. Din cei 15% dintre copiii care sufera de boli psihice, profilul se va plia pe aproximativ 8% dintre acestia, a explicat Jersen.