Atunci cand intri pentru prima data intr-o locuinta, prima impresie pana sa-ti dai seama de mobila, covoare si alte detalii este legata de cat de ordonat sau dezordonat este acel spatiu.
Totusi, toleranta la curatenie este diferita de la o persoana la alta. Asa cum suntem avem educatie si caractere diferite, la fel de diferit ne raportam la subiectul ordinii din locuinta.
Sunt mame care isi dedica o mare parte din timpul liber intretinerii ordinii si curateniei din casa, la fel cum sunt mame care nu sunt deranjate de faptul ca jucariile copilului sunt imprastiate prin toata locuinta.
Cu siguranta, cel putin partial, modul in care te raportezi tu la curatenie are legatura cu educatia ta, cu ce credeau parintii tai despre curatenie sau cu emotiile si valorile pe care tu le asociezi cu ordinea si curatenia.
Acum, pentru ca tu ai, la randul tau, copii, poti constientiza faptul ca regulile si valorile pe care le imprimi in casa si in familie sunt cele care ii formeaza pe copiii tai. Si asta se aplica inclusiv la partea de ordine si curatenie.
Totusi, indiferent unde se pozitioneaza personal in privinta acestui aspect, marea majoritate a parintilor considera ca este important ca ai lor copii sa pastreze ordinea, sa invete sa adune singuri jucariile si sa constientizeze importanta pastrarii in curatenie a spatiului in care locuiesc.
Daca nu ne-am preocupa de acest aspect, copiii nu vor sti ca este important sa-si adune jucariile dupa ce se joaca, sa curete spatiul dupa ce au avut o activitate care murdareste si sa aiba grija de curatenia din locuinta, neglijand igiena atat de necesara.
Si multi parinti se plang ca cei mici refuza sa adune jucariile, isi arunnca hainele peste tot prin casa si nu vor cu niciun chip sa puna mana pe aspirator sau pe mop.
Vestea buna este ca, treptat si cu rabdare, il putem invata pe copil sa aiba grija de curatenie si ordine.
8 idei care sa te ajute sa cresti un copil ordonat. Iata cateva idei care sa te ajute sa-ti inveti copilul sa fie ordonat:
1. Organizeaza spatiul din locuinta astfel incat sa va fie usor tuturor sa pastrati ordinea, dar mai ales copilului. Asta inseamna sa existe cosuri pentru jucarii, cutii speciale in care copilul sa depoziteze cu usurinta obiectele si jucariile.
Tine cont si de faptul ca cel mai usor este ca toate obiectele de acelasi timp sa fie depozitate in acelasi loc. De exemplu, poti stabili ca aveti cutia pentru masini mici, cutia pentru masini mari, cosul cu plusuri, cosul cu mingi etc.
Limita dintre ajutorul parintelui si independenta copilului. 4 sfaturi de la Laura Markham ca sa cresti un copil autonom
De ce criticile nu ajuta. 10 solutii cum sa corectezi greselile copilului fara sa-l critici
2. Un spatiu ordonat la indemana copilului. Carmen este una dintre participantele la Maratonul online „Un parinte bun, un copil fericit”, care are un baietel care pastreaza ordinea. Iata ce ii sfatuieste Carmen pe parinti: „Noi am aplicat metoda Montessori.
Am aranjat camera cu mobilier pentru inaltimea lui. Am pus cutii, tavite in care sunt puse materialele (jucariile etc). Ordinea a fost foarte importanta, el a fost liber sa isi aleaga materialul de lucru sa il aduca la masuta sau pe covor, insa, dupa ce a terminat, a trebuit sa-l puna la loc in aceeasi stare in care l-a luat si dupa aceea a ales alt material.
Ne-a ajutat mult si gradinita (aceeasi metoda) si faptul ca si noi parintii suntem ordonati cu lucrurile”.
3. Schimba-ti atitudinea fata de ordinea in casa. Daca pana acum nu a reprezentat o prioritate, nu ii vei putea insufla copilului ca ordinea si curatenia sunt niste valori importante daca tu nu le consideri asa.
Poate ca, gandindu-te la impactul pe termen lung si la faptul ca iti doresti ca al tau copil sa locuiasca intr-un spatiu frumos, curat si ordonat cand va fi la casa lui si va avea propriii lui copii, vei putea regandi modul in care te raportezi la ordine in prezent.
Pentru ca cei mici invata in primul rand din comportamentul nostru si ne preiau convingerile si valorile fara sa fie nevoie neaparat sa le formulam verbal. Ei le deduc din comportamentele si atitudinile noastre.
4. Transforma ordinea si curatenia intr-un joc. Copiii invata cel mai usor prin joc si, atunci cand e vorba de joaca, fac lucrurile fara efort. Gandeste-te, asadar, cum poti transforma ora saptamanala de curatenie intr-o ora de distractie maxima in familie.
Poate puneti o melodie care va place tuturor si faceti curat dansand pe acea melodie. Sau poate faceti o competitie sa vedeti cine face anumite lucruri intr-un anumit interval de timp. Sau, daca ai un copil mic, puteti, de exemplu, sa adunati impreuna jucariile: tu sa aduni jucariile rosii, iar ele pe cele galbene etc.
Si, pentru ca sa eviti impresia ca este ceva dificil si neplacut, poti nici sa nu pronunti cuvantul „curatenie” sau „hai sa strangem jucariile”, ci ii poti spune direct: „Pe ce muzica dansam azi prin casa?” sau „Eu vreau sa pun in cutie piesele galbene. Tu pe care vrei sa le pui?”.
5. Problema hainelor imprastiate are si ea o rezolvare. Ne-a dat-o Nicoleta, o alta participanta la Maratonul online „Un parinte bun, un copil fericit”.
Iata care este experienta ei: „Eu pentru hainele pe care le dezbraca am propus asa: pentru ce mai poarta (pijamalele, de exemplu) are o cutie in sertar si le arunca acolo, iar ce este murdar, la cosul de rufe. In general, hainele din timpul zilei ajung la spalat, nu le mai poarta. Si eu la fel procedez.”
6. Ghiozdanul pentru scoala este un alt motiv de cearta in familiile cu copii scolari. Introdu obiceiul ca ghiozdanul sa fie pregatit seara pentru a doua zi, astfel incat sa elimini riscul ca al tau copil sa caute penarul sau caietul de romana cu un minut inainte de a iesi din casa.
7. O data la 2-3 luni, faceti o revizie generala in haine si in jucarii. Elimina-le pe cele deteriorate, stricate, rupte, dar si pe cele pe care copilul nu le mai foloseste. Cu ocazia asta, ordinea va fi restabilita.
8. Valideaza-i rezultatele. Nu lasa sa treaca neobservate momentele in care copilul te ajuta la treburile casnice si in care isi aduna jucariile si isi pune hainele la locurile lor, chiar daca nu o face perfect. Spune-i ca te bucuri ca te-a ajutat si ca iti place cum arata camera lui dupa curatenie.
Avand grija de ordine si curatenie permanent, vei castiga timp, care este atat de pretios mai ales diminetile si atunci cand te grabesti sa iesi din casa impreuna cu copilul. Iar castigand timp, ai toate sansele sa ramai mai calma si sa nu te enervezi atat de usor, stiind ca veti ajunge la timp acolo unde e nevoie sa mergeti.