Părinți de nota 10

6 mituri despre sănătatea copiilor în care părinții încă mai cred, din păcate

Toti parintii primesc sfaturi, de la prieteni sau de la membri ai familiei, despre cum pot proteja sanatatea copiilor. Uneori, sfaturile sunt de ajutor, alteori, nu prea. Si, in unele cazuri, intelepciunea populara nu este doar gresita, ci poate fi chiar daunatoare pentru copil.

1. Copilul raceste daca este imbracat subtire. Fals

Straturile groase de haine nu sunt o garantie impotriva racelilor. Nu incercati sa sufocati copiii imbracandu-i peste masura, ne spune si Academia Americana de Pediatrie. In sezonul rece, imbracamintea ajuta corpul copilului sa-si mentina o temperatura constanta, protejandu-l de hipotermie.

Sistemul imunitar protejeaza copilul de raceli, care sunt provocate de virusuri si de bacterii. Asigurati-i un regim alimentar echilibrat, iesiti cu el chiar daca este rece afara, aerisiti spatiile in care copilul isi petrece timpul, evitati locurile aglomerate si sustineti-i imunitatea in lunile care contin litera R, prin produse specifice.

2. Un copil satul este un copil sanatos. Fals

Parintii au o preocupare deosebita pentru alimentatia copilului. Fara a tine cont de starea de satietate, parintii exagereaza oferind copilului mancare in exces, cu mult prea multe calorii, dar de slaba calitate nutritiva.

Rezultatul acestei preocupari se poate vedea in datele ultimelor statistici, care arata ca obezitatea la copiii romani este de 26%.² Deci, un copil satul nu inseamna si un copil sanatos, deoarece excesele in alimentatie se traduc in obezitate, boli metabolice, afectiuni cardiace si osteoarticulare.

3. Suptul degetului poate afecta dintii copilului. Adevarat

Suptul degetului este un gest reflex, pe care copilul il are inca din viata intrauterina. Psihologii sunt de parere ca prin acest act copiii mici incearca sa se linisteasca, sa substituie o nevoie sau o angoasa.

Chiar daca intr-o etapa suptul degetului este inofensiv pentru dezvoltarea maxilarului copilului, parintii sunt cei mai deranjati de acest gest al copilului. Studiile arata ca gestul ar fi inofensiv pana la varsta de 4-5 ani, ulterior avand o influenta asupra dintilor permanenti.

Discutati cu stomatologul si pediatrul copilului, pentru a vedea in ce masura este necesara interventia dumneavoastra in aceasta problema.

4. Nu lasa copilul sa-si incruciseze ochii, ca sa nu ramana asa. Fals

In general, doar 2% dintre copiii pana in 3 ani si 3% din copiii prescolari si adulti sunt afectati de strabism (acest lucru se datoreaza faptului ca muschii oculari sunt foarte slabi). Singura modalitate de a face diferentierea intre o afectiune reala si incrucisarea ochilor in joaca este consultarea unui medic oftalmolog.

Daca incrucisarea ochilor este facuta in joaca, in niciun caz copilul nu ramane cu ochii asa.

5. Ciocolata si alimentele grase pot cauza acnee. Fals

Desi se crede ca un consum ridicat de ciocolata creste riscul de acnee, studiile nu au confirmat acest lucru. Exista anumite evidente care arata ca alimentele bogate in grasimi si zahar pot duce la cresterea productiei de sebum a organismului, ceea ce determina un raspuns inflamator care se poate manifesta sub forma de acnee.

Insa in adolescenta aparitia acneei se datoreaza schimbarilor din organism si in mare parte dezechilibrului hormonal.

6. Premergatoarele ajuta copiii sa mearga mai devreme. Fals

Utilizarea premergatorului pare a fi o metoda usoara si sigura prin care un copil poate invata sa mearga. Un studiu efectuat la Universitatea din Dublin, pe 190 de copii, arata ca premergatorul, de fapt, intarzie dezvoltarea motorie a copiilor si dobandirea abilitatii de a merge.

Conform studiului citat, la bebelusii care folosesc premergator nu se dezvolta adecvat musculatura, iar sistemul nervos este lipsit de informatiile senzoriale necesare invatarii mersului