Părinți de nota 10

6 greșeli pe care le fac iar apoi le regretă toți părinții

Chiar și cei mai buni părinți pot să greșească, să facă lucruri sau să pronunțe cuvinte nepotrivite. Consecințele lor pot fi catastrofale. Iată câteva dintre cele mai des întâlnite greșeli pe care le fac părinții, care te vor învăța ce să eviți dacă vrei să crești niște copii fericiți:

1. Grija excesivă

Bineînțeles, întotdeauna e necesar să-i amintești copilului de siguranță și să îi spui tot ce trebuie să știe pentru a rămâne teafăr și nevătămat.

Uneori însă, dorind să-și protejeze copiii, părinții exagerează. Dacă îi intimidezi prea des și fără motiv pe copii cu povești despre străini diabolici și animale periculoase care trăiesc pe străzile orașului, de pildă, copilul va reține că lumea e plină de pericole și e foarte probabil să se închidă în sine.

2. Accentuezi importanța copilului în raport cu ceilalți

Da, pentru copilul tău cel mai bine e să se simtă iubit. Amintește-ți însă că tu ești un exemplu de comportament pentru el. Așadar, dacă nu arăți un interes egal pentru prietenii săi, consecintele s-ar putea să nu fie foarte bune. Copilului îi va fi foarte greu să-și dezvolte empatia și să comunice cu ceilalți.

3. Te grăbești mereu să-l salvezi

Aproape la orice vârstă, copilul poate să facă față riscurilor la care este supus. De cele mai multe ori, adulții uită acest lucru. Copiii trebuie să înfrunte problemele, dar părinții grijulii se asigură imediat că le elimină din calea lor.

Acest comportament îl face pe copil să creadă că nu este responsabil pentru ce face, fiindcă mama sau tata îi va sări mereu în ajutor. Așadar, orice s-ar întâmpla, nu te grăbi să repari tu totul.

4. Folosești stereotipuri

Copilul tău tocmai începe să se cunoască și să cunoască lumea din jurul său și deocamdată nu știe ce poate să facă și ce nu. Așadar, toate drumurile sunt deschise înaintea sa. Când vorbim cu ei, spunem adesea lucruri precum: „bărbații nu plâng”, „fetele nu vorbesc așa” sau „băieții inteligenți nu se comportă așa”.

Aceste fraze pot să facă foarte mult rău copiilor, deoarece vor începe să creadă că trebuie să trăiască conform unor reguli, chiar dacă nu e de acord cu ele.

5. Îl înveți să-și suprime emoțiile

Atât pentru copii cât și pentru adulți e ceva perfect normal să simtă emoții complet diferite – pozitive și negative. Dacă părinții interzic copiilor să-și manifeste furia, dezamăgirea sau frica, copiii nu vor învăța să se descurce cu problemele și vor pretinde că acestea pur și simplu nu există.

Nu-i interzice niciodată copilului să plângă sau să fie isteric. Vorbește cu el, află de unde vin emoțiile negative și vedeți cum îi va fi mai ușor să se descurce cu ele.

6. Crezi despre copilul tău că e cel mai bun

Toți părinții trebuie să fie pregătiți pentru eventualitatea în care copiii lor s-ar putea schimba complet, atât de mult încât să nu-i mai recunoască. Când se întâmplă asta nu ar trebui să se supere și să înceapă să le strige „Cât te-ai schimbat, nu mai știu cine ești!”

Cel mai important, tratează-ți copilul așa cum ai vrea și tu să fii tratat. La urma urmei, toți adulții au fost cândva copii.