Cresterea temperaturii corpului peste cea normala de 37 de grade, cunoscuta sub numele de febra, reprezinta un semnal ca organismul se lupta cu o infectie. Este o reactie normala a sistemului imunitar in fata unei provocari, iar cum organismul copilului este unul sensibil, ea se manifesta mai des la ei decat la adulti.
Febra este una dintre cele mai dese motive de ingrijorare pentru parinti, insa inainte de a merge la camera de garda exista modalitati de a trata febra acasa si de a determina cand trebuie cu adevarat sa te ingrijorezi si sa iei in considerare un consult medical.
Iata ce ar trebui sa faci cand copilul are febra:
Urmareste starea generala a copilului si nu cifra pe care ti-o arata termometrul
Un grad peste temperatura normala nu este intotdeauna un motiv de alarmare. Daca micutul tau este vioi si nu da niciun semn de disconfort, febra nu ar trebui sa te impacienteze.
Temperatura normala a unui copil este de 36,5 – 37 de grade, ce depaseste aceste valori cu 1-2 grade fiind considerat febra. Totusi, in afara de aceasta valoare pe care ti-o arata termometrul, extrem de importanta este starea copilului.
Asadar, daca termometrul iti arata sub 38,9 grade si daca cel mic inca are chef de joaca, mananca normal si nu apar modificari ale culorii pielii, nu interveni cu tratament medicamentos. Pentru ca febra este un indicator ca sistemul imunitar lucreaza, ar trebui sa-i dai timp sa actioneze inainte sa apelezi la pastile.
Ce NU trebuie sa faci atunci cand copilul tau are febra:
Nu il imbraca nici prea gros, nici prea subtire
Chiar daca are febra, asta nu inseamna ca cel mic trebuie sa fie imbracat prea subtire pentru a se racori. Acest lucru este valabil si in cazul hainelor prea groase. Daca are frisoane si iti spune ca ii este frig, foloseste o patura pentru a-l incalzi, insa nu il infofoli prea mult.
Febra este in general asociata racelii, asa ca parintii isi imbraca bine copilul pentru ca ei sa transpire si astfel sa se vindece. Aceasta metoda de tratare a febrei nu este recomandata de medici. In plus, febra nu este intotdeauna determinata de gripa sau raceala.
Acelasi principiu este valabil si pentru temperatura ambientala. In camera in care sta copilul temperatura trebuie sa fie placuta, 21-22 de grade Celsius.
Nu il obliga sa manance daca nu vrea
Daca cel mic refuza sa manance, nu il obliga. Asigura-te ca are la indemana gustari sanatoase si nu ignora hidratarea. Sucurile de fructe pot inlatura senzatia de foame, insa cel mic va primi nutrienti si cu ajutorul lor. Mai mult decat atat, alimentele greu de digerat pot chiar sa-i inrautateasca starea.
Nu folosi alcool medicinal sau otet in tratarea febrei
Desi foarte populare, metoda compreselor cu spirt sau cea a sosetelor cu otet nu sunt recomandate de medici din cauza absorbtiei alcoolului la nivelul pielii copilului. Aceste comprese pot fi folosite numai in cazul in care otetul sau spirtul au fost diluate foarte bine cu multa apa si in cazul in care copilul are varsta peste 4-5 ani.
Nici frectiile cu aceste substante nu sunt recomandate de pediatri, chiar daca bunicile noastre obisnuiau sa le foloseasca din plin.
Nu ii da antibiotice inainte sa consulti medicul
Antibioticele sunt o categorie aparte de medicamente. Nu abuza de ele si nu ii da micutului antibiotice decat la recomandarea medicului. Aceste pastile nu sunt antitermice si sunt recomandate doar in cazul unei infectii, pentru a distruge infectiile bacteriene. Raceala, spre exemplu, este o afectiune virala si nu raspunde la antibiotice, administrarea lor putand sa creeze probleme chiar mai mari pentru copil.
Afla mai multe de pe copilul.ro