Părinți de nota 10

10 moduri in care bebelusul tau iti spune Te iubesc!

Se pare ca zambetul si chiar plansul sunt semne care exprima dragostea copilului fata de parinti.

Legatura de dragoste dintre copil si mama incepe in timpul sarcinii. Dupa nastere, copilul incepe sa se exprime in moduri diferite. La inceput sunt actiuni instinctive, reflexe, care fac legatura cu mama si mai apoi cu tatal sau cu alte persoane apropiate.

Gesturile de dragoste ale copilului

„Un copil satisfacut la nivel fiziologic si emotional este un copil fericit, care va arata cu fata si cu primele zambete ca este bine,” explica Diana Sánchez, psiholog si psihoterapeut, presedintele Asociatiei Spaniole de Psihologie Perinatala. Ea mai spune ca atunci cand cei mici nu sunt bine, ei exprima acest lucru: „Plang, se supara si isi arata disconfortul”.

Aceste semne pot fi interpretate ca gesturi de afectiune sau dragoste din partea copilului fata de mama sa?

„Desigur. Copilul si mama isi cladesc relatia cu mult inainte de nasterea bebelusului, putem vorbi despre iubire din momentul zero,” spune specialistul.

Odata cu nasterea exista si un fenomen hormonal: oxitocina (hormonul fericirii si al atasamentului) abundenta a mamei si endorfinele (moleculele fericirii) care intaresc aceasta uniune.

Din aceste motive, primele gesturi de afectiune ale bebelusului merg catre mama sa. Mult mai mult daca este hranit, exclusiv, prin alaptare.

„Micutul isi extinde lumea sociala la tata si la ceilalti oameni care au grija de el, dar la inceput exista doar relatia: mama-bebelus,” adauga Diana Sánchez.

Cele mai frecvente gesturi prin care nou-nascutii spun „Te iubesc”:

1. Privirea fixa
Privirea este prima expresie a afectiunii bebelusului

„Acest aspect intens si acei ochi care privesc mama, in timp ce, de exemplu, alapteaza este primul moment de legatura si afectiune dintre ei,” potrivit specialistului.

2. Isi cauta mama tot timpul
Cand copilul aude vocea mamei sale si apoi a altor persoane, va face tot posibilul sa se intoarca ca sa o vada. Acest lucru se intampla nu numai atunci cand mama i se adreseaza micutului, ci si cand aceasta vorbeste cu alte persoane, canta etc.

3. Plange daca nu isi mai vede parintii
In primele saptamani de viata, pentru un nou-nascut exista doar ceea ce poate fi perceput prin ochii lor. Cand isi pierde din vedere persoana care il ingrijeste, simte un fel de anxietate si, ca raspuns, izbucneste in plans. Aceasta reactie este un alt semn al afectiunii, mai exact calmul pe care il traieste atunci cand mama sau tatal reapare in fata lui si spune: „Iata-ma, n-am plecat nicaieri”.

4. Zambetul
Zambetul copilului este unul dintre primele gesturi prin care anunta ca se simte bine, confortabil si in siguranta. Asociatia Spaniola de Pediatrie precizeaza ca, la o luna de viata, asa-numitul zambet mimetic apare atunci cand copilul este multumit, pentru ca altfel nu stie sa comunice.

Citeste mai mult pe copilul.ro