Părinți de nota 10

Tensiunea arterială la copii. Valorile presiunii sângelui

Tensiunea arterială la copii poate înregistra valori anormale, chiar dacă pare ceva de care suferă doar adulții. Care este tensiunea arterială normală la copii, în funcție de vârstă, am încercat să explicăm mai jos, cu ajutorul Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatru.

Despre tensiunea arterială

Atunci când inima bate, împinge sângele în corp, transportând oxigenul, energia și alți nutrienți. Pe măsură ce sângele circulă, exercită presiune asupra pereților vaselor de sânge. Această presiune este categorisită ca sistolică (presiunea exercitată la bătăile inimii) și diastolică (presiunea existentă în momentul relaxării inimii).

Tensiunea arterială este raportată sub două numere – presiunea sistolică asupra presiunii diastolice. O citire a tensiunii arteriale de 120/80 înseamnă că o presiune sistolică de 120 și una diastolică de 80.

Tensiunea arterială trebuie păstrată în jurul valorilor normale deoarece, o tensiune mare, cea mai comună anomalie a sângelui, crește riscul de boli cardiace, leziuni ale rinichilor, atac cerebral și alte probleme de sănătate.

Tabelele de tensiune arterială pediatrică, clasifică acest semn vital în funcție de nivelurile normale și anormale. Aceste tabele se bazează datelor care rezumă distribuția normală a măsurătorilor tensiunii arteriale la pacienții sănătoși, greutatea normală la copii, nivelul tensiunii arteriale în funcție de vârstă, înălțime.

O distincție importantă apărută în cele mai recente tabele este aceea că nivelurile tensiuni arteriale măsurate la copiii supraponderali nu au fost incluse deoarece surplusul de greutate poate duce la hipertensiune.

Ca rezultat, valorile normale ale tensiunii arteriale la copii în 2017 sunt puțin mai mici în comparație cu cele anterioare care includeau date de la copii normali și copii supraponderali.

Interpretarea tensiunii arteriale la copii

Tensiunea arterială normală la băieți în funcție de vârstă

– Tensiunea arterială normală la băieți cu vârsta de 1 ani variază în jurul următoarelor valori: 85-88 sistole și 40-42 diastole

– Pentru băieții în vârstă de 6 ani, valorile considerate normale sunt următoarele: 93-97 sistole și 54-57 diastole.

– Tensiunea arterială normală la băieți de 12 ani variază între 101-108 sistole și 61-63 diastole.

Tensiunea arterială normală la fete în funcție de vârstă

– Tensiunea arterială normală la fetițele cu vârsta de 1 ani variază în jurul următoarelor valori: 84-88 sistole și 41-45 diastole

– Pentru fetițele în vârstă de 6 ani, valorile considerate normale sunt următoarele: 92-97 sistole și 54-58 diastole.

– Tensiunea arterială normală la fetițe de 12 ani variază între 102-108 sistole și 61-65 diastole.

Măsuri de precauție!

Pentru a oferi tratament la timp în cazul unei probleme de tensiune arterială, American Heart Association recomandă pentru copii de peste 3 ani, un control anual în cadrul căruia să se măsoare tensiunea arterială.

Tensiunea arterială ar trebui verificată la fiecare vizită medicală în cazul copiilor obezi și în cazul copiilor care prezintă anumite condiții medicale sau iau medicamente ce pot fi asociate cu hipertensiunea.

A păstra un nivel normal al tensiunii arteriale este extrem de important pentru sănătate, motiv pentru care o tensiune arterială crescută ar trebui să te oblige să urmezi planul de tratament furnizat de medicul pediatru.