Oboseala in randul elevilor a devenit un lucru obisnuit, dar pentru sanatatea lor si pentru rezultate optime la scoala, lucrurile nu ar trebui sa stea asa.
In fata ecranelor, timpul trece altfel. Accesul la gadget-uri, menit sa le faca elevilor viata mai usoara, ii face si sa piarda ore pretioase de somn si sa adoarma abia tarziu in noapte.
Medicul pediatru specializat in probleme de somn din cadrul Centrului pentru Copii Johns Hopkins, Maria Melendres, subliniaza ca necesitatile de odihna se modifica odata cu varsta, insa privarea de somn are intotdeauna efecte negative.
Iata cat ar trebui sa doarma elevii, in functie de varsta:
Prescolari – 3-5 ani
Copiii de aceasta varsta vor merge mai devreme la culcare decat in anii trecuti, deoarece trebuie sa se trezeasca la prima ora, ca sa mearga la gradinita. Au nevoie de 10-13 ore de somn, conform Fundatiei Nationale a Somnului.
Ora de culcare va fi insotita de unele provocari, precum insomnia comportamentala – copiii testeaza limitele orei de culcare, gasind diverse scuze. Parintele trebuie sa stabileasca niste limite in aceasta perioada.
Fundatia Nationala a Somnului recomanda ca aceasta categorie de varsta sa beneficieze de 9-11 ore de somn in fiecare noapte. Provocarea specifica varstei consta in diverse fobii, precum teama de intuneric ca urmare a unei imaginatii bogate; de asemenea, pot aparea cosmarurile si sforaitul care afecteaza odihna de calitate.
Aceasta categorie de varsta petrece o durata mare de timp in stadiu de somn profund, un somn non-REM, cu efect regenerant, care determina o stare de alerta intensa pe durata zilei.
Adolescenti 14-17 ani
La adolescenti se observa frecvent privarea de somn in special prin faptul ca atipesc la scoala; ei au nevoie de 8-10 ore de somn in fiecare noapte. In medie, doar o treime dintre ei au parte de odihna necesara.
In aceasta categorie de varsta exista multe provocari cu privire la teme si activitati extrascolare care presupun reducerea duratei de somn din timpul noptii si o ora de trezire matinala.
In plus, chiar si daca excludem dispozitive electronice care ii tin seara in alerta, adolescentii au ritmuri circadiene care ingreuneaza procesul de a adormi devreme noaptea. Ceasul biologic al copiilor se modifica in mod natural in preajma pubertatii, avansand ora de adormire, respectiv ora de trezire.
Reprizele scurte de somn din timpul zilei pot sa ingreuneze suplimentar procesul de a adormi noaptea. Academia Americana a Pediatrilor recomanda ca parintii sa excluda dispozitivele electronice din dormitoarele lor.
Efecte pe termen lung
Hormonul de crestere, esential pentru dezvoltarea tesuturilor si a muschilor, este secretat in perioada de somn. De asemenea, procesul de reparatie a organelor, tesuturilor si muschilor apare in timpul somnului. Nu in ultimul rand, somnul este important pentru acumularea de informatii si consolidarea amintirilor pe termen lung.
Pe termen lung, deprivarea de somn poate sa afecteze impulsivitatea, pot sa apara probleme de comportament; sunt studii care leaga ADHD-ul de somnul insuficient, pentru ca se produc niste schimbari la nivelul creierului, creste hiperactivitatea, scade atentia.
Mai mult, copiii care nu dorm suficient nu pot combate infectiile la fel de bine, o problema frecventa in cazul scolarilor expusi constant la diverse afectiuni precum viroze respiratorii in colectivitate.
Unele recomandari cu privire la somn persista indiferent de varsta – de exemplu, este important sa existe o ora fixa pentru culcare si trezire, iar folosirea dispozitivilor electronice la culcare nu este recomandata, fiindca lumina emisa suprima nivelul de melatonina din creier, utila pentru somn.