Părinți de nota 10

De ce nu ar trebui să îți lași copilul să plângă înainte de somn

Bebelusul plange des si nu poate adormi. Oboseala da tarcoale mamicii. Are bebelusul o problema cu somnul sau a invatat ca mami il ia in brate la prima secunda de plans? ….

Nici o mamica si – cu siguranta nici un tatic – nu este fericita cand isi aude bebelusul plangand. Sa recunoastem, dupa ce bebelusul vine acasa, noptile nu mai sunt la fel de linistite ca cele cand inca era in burtica mamei.

Si – iata-ne deja in mijlocul primei dileme. Il luam in brate de fiecare data cand plange sau mai asteptam? Exista alternative? Existe metode de alinare? Sa il lasam sa planga sau sa il alinam? O dilema care staneste multe opinii contradictorii pe forumul Desprecopii. Iata mai multe opinii si sfaturi de la specialistii pshilogia bebelusului.

Cand plange bebelusul – ce facem?
Nici o mamica si – cu siguranta nici un tatic – nu este fericit cand isi aude bebelusul plangand. Si bebelusul stie sa planga 🙂 Sa recunoastem, dupa ce bebelusul vine acasa…, noptile nu mai sunt la fel de linistite ca cele cand inca era in burtica mamei .

Iata-ne deja in mijlocul primei dileme: Il luam in brate de fiecare data cand plange sau mai asteptam? Exista alternative? Sa il lasam sa planga sau sa il alinam? O dilema care a staneste multe opinii contradictorii pe forumul Desprecopii.

Asadar ce si cum facem?

Ce spun toti expertii in parenting

Standardul actual: Asigurati-va ca bebelusul are un scutec curat, a mancat suficient, nu are febra sau pare bolnav. In cazul in care aceste lucruri sunt in ordine, atunci este bine sa lasati copilul sa planga putin. Putin.

Dupa trei nopti, strategia ar trebui sa dea roade iar atunci cand copilul nu plange din cauza scutecului, a foamei sau a febre … ar trebui sa planga mai putin. Dar daca nu se opreste? Incertitudinea in randul parintilor creste. Sau o fi pentru ca esti prea indulgenta?

Lasa copilul sa planga versus Nu lasa copilul sa planga

TNO (Organizatia Olandeza pentru Cercetare stiintifica Aplicata) este in favoarea procedurii „Sa lasam copilul sa planga”.

Ei sfatuiesc profesionistii in ingrijirea copilului cum ar fi asistente medicale, medici, educatori si asistenti medicali, sa instruiasca parintii care au copii cu probleme de somn/plans, sa-i lase sa planga progresiv o perioada mai mare de timp. TNO ne asigura ca ca plansul nu cauzeaza stres copiilor.

Dar … aceasta idee este intre timp oarecum invechita, spune Institutul Olandez de Psihologilor (NIP), care nu este în favoarea ei.

„Un copil lasat singur este stresat.” Cercetatorii olandezi sunt de parere ca stresul poate fi daunator pentru dezvoltarea bebelusului si poate avea o influenta negativa. Nivelul de cortizol ramane ridicat (un indicator de stres), mult timp dupa ce bebelusul s-a oprit din plâns.

Si ca sa complicam si mai mult lucrurile, reecent, canalul canadian CBC a venit cu un mesaj diametral opus, pe baza unui nou studiu australian. Concluzia a fost: „Plansul nu este daunator pentru bebelusi”.

Ce trebuie sa faci acum?

Toate aceste studii si opinii contradictorii ii deruteaza pe parintii care adesea se confrunta cu o lipsa cronica de somn. Cum este mai intelept: sa lase copiii sa planga sau sa-i aline? Ortopedagogii olandezi, Rodenburg Roos si Eline Möller cauta raspunsul salvator. Ambii lucreaza la Universitatea din Amsterdam si investigheaza copii cu probleme de somn/plans.

Bebelusi sau copilasi mici?

Potrivit lui Rodenburg si Möller, ultimele studii recente facute in Australia nu au fost bine interpretate de media. In primul rand, este important sa se faca distinctia intre sugarii de pana la 6 luni, si copiii mici de la 6 luni in sus.

Nou-nascutii nu pot invata inca sa se impace cu situatia, spun cei doi orthopedagogi. Acesti copii nu pot invata sa-si amâne nevoile. „Sa-i lasi sa planga”, are ca scop sa-i invete pe copii sa-si dezvolte aceasta putere. Copiii in studiul australian au fost toti mai mari de 6 luni.

Mai departe, Rodenburg si Moller au facut in studiul lor distinctia intre „lasat controlat sa planga” si „lasat sa planga”. Copiii din studiu australian mentionat mai sus, a fost „lasati controlat sa planga”.

Acest lucru inseamna ca parintii sunt instruiti sa-si lase copilul sa planga timp de cateva minute in fiecare zi. Cu aceasta metoda, copiii primesc mesajul ca ei nu sunt lasati sa se descurce singuri, oferindu-le un atasament sigur.

Plansul controlat: ce este?

Rodenburg efectueaza in prezent un studiu pe scara larga pentru a vedea daca exista o alta solutie pentru „plansul controlat”. Acest lucru inseamna ca, bebelusul invata sa astepte un pic mai mult pana ii sunt indeplinite nevoile.

Ideea este ca, in cazul in care bebelusul invata acest lucru in timpul zilei, va fi in masura sa se obisnuiasca seara mai usor cu absenta temporara a parintilor.

Si un copil mic poate invata acest lucru: lasati copilul sa vada ceva ce ii place sa aiba si spuneti: „Stai putin.” Asteptati o secunda inainte sa ii dati acel lucru. Apoi rasplatiti-l cu o imbratisare si laudati-l!” Timpul de asteptare pentru a obtine se lungeste progresiv.

Un exercitiu similar puteti face noaptea pentru a-l adormi. Mai intai, puneti copilul in pat si cantati-i un cantecel. Intrerupeti cantecul si asteptati putin. Mergeti mai departe, apoi reveniti, il laudati si continuati cantecul.

Repetati apoi exercitiul, insa asteptati un pic mai mult. Acest lucru se poate face, de asemenea, pe timp de noapte, atunci cand el este treaz si plange.

Rezultatele investigatiei asupra acestei metode nu au fost inca analizate, dar experienta ortopedagogului Rodenburg si a colegilor ei cercetatori este faptul ca, multi copii in timp ce asteapta, adorm de la sine.

Nota: Aceasta metoda este deosebit de potrivita pentru copiii mai mari de 6 luni.

Metoda cea mai fericita pentru bebelusi

Pentru bebelusii mai mici de 6 luni, aceasta metoda nu va functiona, deoarece ei nu pot inca sa isi amane nevoile. Potrivit lui Rodenburg si Moller, bebelusii reactioneaza mult mai bine la metoda „Cel mai fericit copil”. Acesta a fost dezvoltata de catre medicul pediatru american Harvey Karp si acreditata de catre Asociatia Americana a Pediatrilor.

Cei doi orthopedagogi investigheaza aceasta metoda si sunt optimisti cu privire la rezultatele ei. „Acestea sunt actiuni care se aplica in mod intuitiv de catre multi parinti. Dar ceea ce conteaza este ca parintii sa le aplice. Si, ma ales, in ordinea corecta. „Nu aplicati aceasta metoda pe cont propriu.”

Plansul bebelusului si modul sau de comunicare

Inainte de nastere, bebelusul era stapanul unui mic paradis, unde totul il invaluia in pace si in cea mai deplina siguranta. Iesirea din acest paradis, adica venirea lui pe lume, inseamna contactul cu o multime de necunoscute carora trebuie sa le faca fata.

Simturile lui sunt stimulate de sunete, de lumini, de mirosuri, totul este nou, este un proces de invatare si de adaptare treptata, pe masura ce „se obisnuieste“, „se acomodeaza“ cu acest univers atat de vast.