Părinți de nota 10

Cât lapte trebuie să bea bebelușul tău în funcție de vârstă

Laptele, precum și alte derivate lactate constituie surse bune de proteine și calciu, nutrimente esențiale în creșterea și dezvoltarea copilului. Care este cantitatea de lapte pe care este bine să o consume copilul alături de alte informații importante despre acest subiect vei afla chiar aici.

Informații despre consumul de lapte pe categorii de vârstă

Conform Biroului de Suplimente Alimentare, adolescentele cu vârsta cuprinsă între 9-18 ani nu consumă suficient calciu. Cantitatea de lapte pe care un copil ar trebui să o consume zilnic depinde de vârsta sa, o porție de lapte fiind echivalentul unei căni sau 237 ml de lichid.

Dacă copilul nu acceptă/nu tolerează laptele de vacă, există și alte produse care îl pot substitui (pe lângă derivatele lactate iaurt, brânză) cum este laptele de soia.

Vârsta 0 -12 luni – copiii din această categorie de vârstă nu ar trebui să consume lapte de vacă, fiind indicat laptele de sân sau laptele praf/formulalogo celia.

Vârsta 1 – 2 ani – începând cu vârsta de 1 an, poți oferi copilului lapte de vacă integral, conform Academiei Americane a Pediatrilor. Categoria de vârstă 1-2 ani necesită un aport crescut de grăsime în alimentație pentru dezvoltarea corespunzătoare a creierul, motiv pentru care laptele integral este recomandat.

Vârsta 2 – 8 ani – Pe lângă laptele de vacă poți oferi copilului și lapte de soia, iaurt, brânză de vaci sau brânză telemea. Medicul pediatru poate recomanda să treci la un lapte cu un conținut de 2% grăsime după vârsta de 2 ani.

Vârsta de 9 ani și peste – Departamentul de Agricultură al SUA recomandă copiilor cu vârsta mai mare de 9 ani, precum și adulților să consume cel puțin 3 căni din fiecare grup de lactate în fiecare zi. Adolescenții cu un stil de viață activ care au un necesar caloric crescut (cel puțin 3 000 calorii) pot să aibă nevoie de 4 căni din fiecare grup de lactate zilnic.

Studiu cu privire la consumul de lapte la copii

Laptele de vacă constituie principala sursă de vitamina D pentru copii, dar lactatele pot influența gradul de absorbție a fierului. Pediatrii nu au știut niciodată cu siguranță cât lapte trebuie să bea un copil. Iar în prezent cercetătării au stabilit că pentru majoritatea copiilor două căni pe zi asigură echilibrul corect.

Oamenii de știință canadieni au studiat mai mult de 1300 de copii cu vârsta 2-5 ani, colectând date cu privire la alimentația și gradul de activitate fizică. Au prelevat mostre sanguine pentru a măsura nivelul de fier și vitamina D din sânge.

Studiul, publicat online în revista Pediatrie, a relevat că după ajustarea altor factori, două căni pe zi sunt de ajuns pentru a menține un nivel suficient de vitamina D (mai mult de 30 nanograme pe mililitru de sânge) fără a afecta nivelul de fier.

Dar folosirea biberonului, anotimpul din an, gradul de pigmentare a pielii și indicele de masă corporală au avut efecte semnificative asupra cantităților optime de lapte. Copiii cu o piele mai închisă la culoare, de exemplu, au avut nevoie de trei-patru căni de lapte pentru a beneficia de suficientă vitamina D iarna.

Cei care au folosit doar biberonul nu au reușit să mențină depozite suficiente de vitamina D și fier. Autorul principal al studiului, doctorul Jonathan L. Maguire, profesor asistent de pediatrie la Universitatea din Toronto, a susținut că peste vârsta de 2 ani un copil nu ar trebui să mai folosească biberonul.

Copiii de vârstă mică și laptele

În plus față de faptul că este o sursă de calciu și alte nutrimente, laptele se poate dovedi o componentă benefică a alimentației copilului, însă consumat cu moderație. Un aport excesiv de lapte de vacă poate determina un dezechilibru printr-un nivel ridicat de energie (calorii) și apoi prin cantitatea abundentă de calciu.

Chiar și cantități mici de lapte dens energetic pot conferi sațietate, prin urmare copilul poate refuza alte alimente (și apar tot felul de carențe alimentare). Astfel, copiii de vârstă mică au nevoie între 1200-1500 calorii pe zi; dacă un copil de 2 ani bea 300 ml de lapte a consumat 20% din caloriile pentru acea zi dintr-o singură sursă alimentară.

Un aport excesiv de calciu poate să influențeze gradul de asimilare a fierului, ceea ce a fost asociat cu un comportament alimentar agitat (mofturos). Nu în ultimul rând, un aport prea mare de lapte (inclusiv zaharurile din acesta) poate crește riscul de carii dentare.

Pentru copiii mai mari, dacă oferi lapte, asigură-te că este consumat într-o căniță și doar după mese și gustări. Trebuie să facă parte dintr-o alimentație variată și necesitățile de calciu trebuie întrunite din mai multe surse.

Prin urmare, atunci când se consumă o gamă variată de alimente, se lărgește spectrul de nutrimente și se asigură o alimentație echilibrată; necesitățile de nutrimente sunt satisfăcute pe întreaga durată a unei zile.

Cantitatea de lapte recomandată pentru copil pe vârste

Deși îndrumările din domeniu sugerează 600 ml de lapte pe zi pentru copiii cu vârsta 4-8 ani, nu este vorba de cantitatea de calciu de care un copil are nevoie pentru a ajunge la doza zilnică recomandată.

Astfel, doza zilnică recomandată de calciu pentru copiii cu vârsta 1-3 ani este de 500 mg. O cană de lapte integral (250 ml) conține 295 mg de calciu, prin urmare doar două căni de lapte conferă un aport de 590 mg de calciu, depășind DZR pentru categoria de vârstă.

600 ml de lapte conferă 708 mg de calciu, depășind semnificativ necesitățile pentru categoria de vârstă. Copiii cu vârsta 4-8 ani neceistă 700 mg de calciu pe zi, prin urmare un aport de 600 ml de lapte vor suplini nevoile de calciu ale vârstei.

Astfel, dacă un copil consumă această cantitate de lapte și mai poate consuma și alte alimente bogate în calciu (brânză sau iaurt), este posibil să depășească necesarul de calciu.

Laptele semidegresat (care conține doar 1% grăsime) nu trebuie oferit copiilor mai mici de 2 ani, iar cel degresat copiilor sub 5 ani (0,1% grăsime) deoarece sunt destinate adulților care doresc să țină sub control aportul de grăsimi și nu conțin cantitatea potrivită de proteine sau grăsimi sănătoase de care au nevoie copiii să crească în ritmul potrivit.

Grăsimile sănătoase sunt esențiale pentru dezvoltarea creierului și a ochilor, pentru crearea de substanțe importante în corp și pentru asimilarea și utilizarea vitaminelor liposolubile.