Părinți de nota 10

Bebelușul tău lovește cu piciorușele?

In burta mamei, fiecare bebelus se dezvolta diferit. In timp ce unul se misca discret, altul bate violent din picioare. Ce fel de bebe creste in tine?

Pentru fiecare mama, prima lovitura a bebelusului ei este un moment incredibil. Dintr-o data, ea isi da seama ca in interiorul ei se dezvolta o mica faptura.

Majoritatea mamelor simt primele miscari ale bebelusului in luna a patra sau a cincea de sarcina. Primul copil misca mai tarziu (incepand cu luna a 20-a de sarcina) decat al doilea sau al treilea (din saptamana a 16-a).

Din saptamana a sasea de sarcina, bebelusul incepe primele acrobatii si misca fara sa fie perceput de mama. Embrionul nu masoara decat cativa centimetri si poate executa cele mai indraznete salturi, fara sa se puna absolut deloc in pericol.

Intensitatea miscarilor sale depinde si de cantitatea de lichid amniotic. In cea de-a 20-a saptamana de sarcina , ea oscileaza intre 100 si 300 mililitri. Cu cat „piscina” este mai mare, cu atat bebe se va misca mai mult. In trimestrul al doilea de sarcina, fetusul isi vede locul micsorandu-se pe zi ce trece. El nu se mai misca atat, insa incepe sa loveasca.

Fiecare bebelus are insa temperamentul sau in burtica, pe care si-l pastreaza sau nu mai tarziu in viata. Socializarea joaca un rol important in educatie si in dezvoltarea personalitatii. Ce profil are bebelusul tau?

Bebe Rambo

In burtile mamelor lor, multi copii sunt foarte vioi. Ei dau neincetat din picioruse pana cand devine dureros.

Adesea, activitatea bebelusului nu exprima caracterul sau, ci o reactie la stilul de viata al mamei. Oamenii de stiinta au descoperit ca secretia puternica a hormonului stresului, adrenalina, are repercusiuni asupra fetusului. Acest hormon ii ajunge bebelusului direct prin hormonul ombilical si il umple si pe el de adrenalina. Nu e de mirare ca se dezlantuie!

Bebe sensibil

Se intampla uneori ca bebelusul sa se ghemuiasca intr-un colt ascuns al burtii si sa nu se mai miste ore in sir sau chiar o zi intreaga.

E important sa fii atenta la ceea ce se intampla in burta ta si sa te increzi in instinctul de mama pentru a-ti da seama de ce bebelusul nu are chef sa se miste. Uneori lenea sa nu are nicio importanta, dar alteori e semn de malformatie sau ca cel mic nu e bine hranit.

Daca ai un presentiment rau, consulta medicul cat mai repede.

Bebe incapatanat

Multi bebelusi isi arata incapatanarea de cand sunt in burta mamei. Ei se gasesc sa zburde cand pici de oboseala si stau ascunsi cand vrei sa arati miscarile unei prietene sau viitorului tatic.

Dar nu trebuie sa pui comportamentul sau pe seama incapatanarii. Cercetatorii au gasit o explicatie pentru activitatea nocturna a bebelusului: fiecare copil are, intre orele 21 si 24, o perioada de nesomn din cauza ca organismul mamei produce cortizon. Acest hormon favorizeaza somnul mamei, dar trezeste bebelusul.