Părinți de nota 10

Cărți de care copilul tău nu se va mai sătura

Nu e nevoie să amintim niciunui părinte cât de important este ca fiul sau fiica sa să citească. Lectura deschide o lume a imaginației, stimulează gândirea creativă, dezvoltă limbajul, liniștește, pune întrebări și dă răspunsuri. Dar ce carti citeste copilul tau?

Vrei cateva sugestii pentru lecturile copilariei? Iata recomandarile noastre.

Cititul este o poarta catre o alta lume

Nu e nevoie să amintim niciunui părinte cât de important este ca fiul sau fiica sa să citească. Lectura deschide o lume a imaginației, stimulează gândirea creativă, dezvoltă limbajul, liniștește, pune întrebări și dă răspunsuri.

Orice părinte își dorește să cultive în copilul său iubirea față de cărți, deschiderea către magica lume pe care cuvintele-o clădesc în spatele paginilor.

Provocarea nu este una ușoară

Fraze ca ”generația de azi nu mai citește” au devenit un clișeu. Și nu e greu de explicat motivul: copiii trăiesc într-o lume total diferită de cea în care adulții de azi au crescut. Mediul lor este unul supraîncărcat de alte tipuri de stimuli: televizorul, tableta, jocurile video, internetul. Toate acestea nu sunt deloc factori care să stimuleze interesul pentru lectură.

Și totuși, în ciuda tuturor acestor elemente, unele lucruri nu se schimbă

Copiii de azi au aceeași nevoie de frumos și de magie pe care o simțeau părinții, când erau de vârsta lor. Le trebuie un mic imbold, le trebuie ceva sau cineva care să le deschidă și să le stimuleze constant apetitul pentru lectură.

Le trebuie, de asemenea, un model: dacă părinții se uită în fiecare zi la reality show-uri și au citit ultima lor carte în liceu, sunt puține șanse ca fiul lor să fie un cititor pasionat. Nu intră în atribuțiile școlii să-i creeze copilului înclinația spre lectură, asta se învață (sau nu) în familie.

Carti recomandate pentru lecturile copilariei

Ce opțiuni de lectură au părinții pentru copiii lor care acum stăpânesc bine tainele literelor și cititul a devenit o plăcută rutină? O varietate bogată, de la autorii clasici la cei moderni, pentru toate gusturile și pentru toate buzunarele.

Îți amintești de Micul Prinț, de cum spunea el că esențialul e invizibil și că doar cu inima poți vedea clar? Copilul tău poate trăi, la rândul său, aventura fabuloasă a Prințului pe Pământ și se poate bucura la rândul său de poveștile magice pe care le adduce.

Carti Pentru Copii din Literatura Universala

Dacă ai un copil fascinat de poveștile clasice, îți recomandăm o culegere de povești care adună basmele tradiționale cele mai iubite de copii, cum ar fi Cenușăreasa, Frumoasa din pădurea adormită, Scufița Roșie, Bucle de Aur, Prințul Broscoi, Fluierașul din Hamelin și Barbă Albastră.Vezi aici colectia cu Cele mai frumoase povesti pentru copii.

Harry Potter e un personaj cu care copiii de azi sunt familiarizați; au văzut toate filmele care-l au drept personaj principal și îi admiră peripețiile de la școala de vrăjitorie Hogwarts. Copiii pot citi celebra carte a lui J.K. Rowling pentru -și forma propria lor versiune imaginară.

Facilitează-i fiului sau fiicei tale accesul la valorile culturii românești

Nu e prea devreme pentru a se familiariza, într-un mod atractiv și plin de fantezie, cu basmele, temele, personajele basmelor românești și cu numele unor autori români consacrați: Petre Ispirescu, Ion Creangă, Mihai Eminescu, Alexandru Odobescu, Ioan Slavici și alții, mulți dintre aceștia fiind prezenți și în manualele școlare.

”Basme și povești româneștoi” este pentru copiii care iubesc poveștile și personajele lor năzdrăvane , curioși să descopere farmecul literaturii române, care se vor bucura să citească despre Păcală și alți eroi, mai clasici sau mai moderni.

Ai un copil deștept, nu-i așa?

Cultivă-i mintea, dezvoltă-i cultura generală dincolo de ceea ce învață în mod direct, în viața de zi cu zi, de la școală sau de la emisiunile informative de la televizor.

”Enciclopedia copilului deștept” este structurată pe mai multe capitole importante: natură, gegrafie, știință și invenții, istorie, sport și artă și formulează întrebări (urmate de răspunsuri explicative) din aceste domenii, pentru a pune la încercare și a dezvolta cunoștințele copiilor.

Gustul lecturii nu e înnăscut, el se formează

Iar noi, ca părinți, avem datoria de a le deschide copiilor ochii înspre minunata lume a cărților. Le vom oferi astfel copiilor noștri o experiență de viață inestimabilă.