Stim ca tinutul in brate este benefic pentru nou-nascuti, acesta fiind si unul dintre motivele pentru care atat de multi parinti apeleaza la contactul piele pe piele inca din primele zile de viata. Un studiu intreprins de cei de la University of British Columbia a demonstrat ca tinutul in brate si afectiunea primita de bebelus de la parinti au efecte mult mai puternice decat credeam.
Potrivit studiului, care a fost publicat in Jurnalul Development and Psychopathology, tinutul in brate si imbratisarile bebelusului au impact la nivel molecular. Cu alte cuvinte, cand iti tii bebelusul in brate si il “coplesesti” cu iubire, ii modifici genele.
Oamenii de stiinta au urmarit 94 de bebelusi, perfect sanatosi, timp de 4,5 ani. Acestia le-au solicitat parintilor sa tina jurnale zilnice cu orele la care bebelusii au mancat, au dormit, au plans, precum si cu timpul pe care micutii l-au petrecut in bratele lor sau in contactul piele pe piele.
Dupa aproape 5 ani, oamenii de stiinta au recoltat analize copiilor si le-au examinat ADN-ul. Cercetatorii au descoperit faptul ca acei bebelusi care au fost mai putin tinuti in brate si carora li s-a oferit mai putina afectiune aveau un profil molecular al celulelor slab dezvoltat in raport cu varsta lor.