Deşi mulţi consideră că mamele joacă cel mai important rol în viaţa şi în creşterea copiilor, există lucruri la care, cu siguranţă, taţii se pricep mai bine.
1. Explică-i cât de important este să ştie cum să câştige şi cum să piardă
În afară de prieteni, cine este cea mai bună companie pentru un copil în diverse competiţii şi jocuri? Tatăl, desigur. Acesta este un bun antrenament pentru calităţile masculine. Prin intermediul acestor jocuri, fiul tău va simţi gustul victoriei şi va conştientiza cât efort este necesar pentru a o obţine.
Pentru tată, aceste jocuri sunt oportunitatea perfectă să-i explice fiului că înfrâgerile sunt inevitabile, că atunci când cazi, trebuie să te ridici şi să mergi mai departe şi că nu este nimic ruşinos într-un eşec.
2. Pe băiat îvaţă-l atitudinea adecvată faţă de femei
O mamă poate şi ea să-i spună fiului ei cum să se poarte cu o femeie, însă doar tatăl va fi capabil să-i arăte toate aceste lucruri prin propriul exemplu. De altfel, ar fi minunat ca fiul să înveţe tot felul de lucruri importante despre femei de la tatăl său, nu de la prieteni sau de pe internet.
Ia-l pe fiul tău cu tine atunci când îi cumpăraţi flori mamei sau mergeţi la magazin împreună şi vorbeşte politicos cu casieriţa, pentru ca cel mic să-ţi urmeze exemplul şi să nu ezite să comunice cu femei necunocute ca un adevărat gentleman.
3. Purtaţi conversaţii ca de la bărbat-la bărbat despre dragoste
Acest punct decurge din precedentul. Dă-i ocazia fiului tău să înţeleagă acest sentiment puternic dintr-o discuţie masculină de la inimă-la inimă, atunci când vine vremea.
Pentru un adolescent, este un cadou valoros ca tatăl său să-i povestească despre prima lui iubire, primele întâlniri şi să-i spună că n-ar trebui să se grăbească pentru că e mai bine să aştepţi fata potrivită care îi va aprinde scânteia în suflet. Acest gen de conversaţii sunt extrem de utile pentru o încredere reciprocă.
4. Învaţă-l cum să riposteze
Tatăl este singurul care poate propriu-zis să-şi înveţe fiul să fie puternic şi ferm, să se apere şi să lupte pentru dreptate. El îl poate învăţa să-şi dea seama când merită să riposteze pentru ca un infractor să nu se apropie de el şi când este mai rezonabil să nu acorde atenţie provocărilor şi să părăsească un conflict.
Un tată ar trebui să-i explice şi să-i arate copilului, prin propriul exemplu, că bunătatea nu este o slăbiciune.
5. Ajută-l să găsească propria perspectivă asupra lumii
Nu este nevoie să faci ceva special pentru asta, ci doar să fii lângă el din când în când şi să vorbiţi. Copilul are nevoie să înţeleagă nu este doar mama cu cerinţele şi aşteptările ei, ci şi o altă persoană cu o viziune diferită.
Desigur, când vine vorba de creşterea copilului, părinţii trebuie să fie în aceeaşi tabără. Dar din punct de vedere al viziunii asupra lumii, filosofia lor poate fi foarte diferită şi este absolut normal.
Cu ajutorul tatălui, copilul va vedea că există mai multe puncte de vedere cu privire la aceleaşi fenomene, învăţând să-şi analizeze şi să-şi formeze prorpria viziune asupra lucrurilor.
6. Îmbogăţeşte experienţa copilului cu noi senzaţii
Totul începe când el este încă un bebeluş. Chiar şi la vârsta de 6 luni, copilul poate simţi diferenţa dintre dragostea manifestată de femeie şi cea de bărbat. Spre deosebire de mame, cu mângâieri şi alinturi, taţii preferă jocurile active cu un caracter masculin, precum aruncarea şi învârtirea celui mic.
Mamele privesc aceste jocuri cu spaimă, dar copilul primeşte o abundenţă de senzaţii vizuale, auditive şi tactile şi o experienţă nouă despre propria localizare spaţială.
7. Învaţă-l trucuri bărbăteşti
Sunt anumite lucruri pe care bărbaţii le fac şi care impresionează majoritatea femeilor. De exemplu, aprinderea focului, repararea maşinii sau baterea unui cui. Chiar dacă copilul este 100% orăşean, nu există nicio îndoială că abilitatea de a aprinde un foc îi va fi utila pe viitor, cel puţin pentru a face un grătar.
În orice companie s-ar afla, aceste deprinderi vor adăuga 100 de puncte la reputaţia fiului tău.
8. Ajută-l să se descurce cu treburile casnice
Este vorba despre a lega nodul unei cravate, bărbierirea şi călcarea cămăşilor. Deşi acum răspunsul la orice întrebare poate fi găsit pe internet, este mult mai bine dacă va afla aceste lucruri de la tatăl său. Şi, desigur, nimeni altcineva nu este mai potrivit să-i arate fiului că şi bărbaţii pot să gătească, cel puţin cât să nu moară de foame.