Părinți de nota 10

5 lucruri pe care orice femeie trebuie să le cunoască înainte de a naște

Indiferent de cum ti-ai imaginat ca va fi momentul, nasterea este un eveniment unic, ce decurge diferit de la femeie la femeie. Exista, insa, cateva detalii general valabile pe care tu, ca viitoare mamica, trebuie sa le cunosti. Iata ce lucruri legate de nasterea naturala merita stiute.

1. Controlul durerii

Iti poti gestiona durerea si fara injectia epidurala. Metoda Lamaze te ajuta sa faci acest lucru. Totul consta in tehnici de respiratie, relaxare si masaj, toate acestea micsorand perioada de tavaliu. In ce consta metoda Lamaze?

Ei bine, in momentul nasterii secretul este sa iti focalizezi atentia asupra controlului ritmului respiratiei si totdata trebuie sa iti relaxezi musculatura. Toate aceste tehnici iti pot fi predate atat de instructori specializati cat si de propriul tau medic ginecolog.

Starea ta psihica contribuie de asemenea la diminuarea durerilor nasterii. O atitudine pozitiva, incurajarile de rigoare si gandul ca in curand iti vei tine bebelusul in brate, toate acestea te pot ajuta sa treci mult mai usor peste moment.

2. Travaliul

Travaliul este impartit in cateva etape. Ce urmeaza dupa contractii? Trebuie sa te pregatesti pentru marele moment si anume venirea pe lume a micutului tau. In urma contractiilor, colul uterin se dilata ajungand pana la 10 centimetri, moment in care se produce nasterea.

Dilatatia este insotita de eliminarea lichidului amniotic, in termeni populari „ruperea apei.” Copilul va fi expulzat urmand apoi eliminarea placentei si membranelor care l-au inconjurat pe micut. Iata cursul simplificat al nasterii. Ultimul moment si desigur cel mai important este acela in care mama isi tine in brate puiul!

3. Epiziotomia

Epiziotomia reprezinta taietura chirurgicala efectuata in zona musculara dintre vagin si anus, zona cunoscuta si sub denumirea de perineu. Aceasta procedura se efectueaza inainte de nastere cu scopul de a largi deschiderea vaginala pentru a preveni ruperea tesuturilor. Epiziotomia este necesara in special in cazul in care mama este la prima nastere.

Nu toate nasterile necesita insa o astfel de interventie. Vorbeste cu medicul tau ginecolog si stabiliti de comun acord daca aceasta procedura va avea loc sau nu. Desigur, in unele circumstante este neaparata nevoie de epiziotomie. Ca viitoare mamica trebuie sa iei in calcul ambele variante si sa fii pregatita pentru orice.

4. Vaginul tau

Multe femei isi pun intrebari cu privire la ce se intampla cu vaginul lor in timpul si nasterii si dupa. Avand in vedere ca musculatura vaginala depune efort in momentul nasterii, este normal ca acesta sa sufere modificari.

Largirea vaginului este o problema apasatoare pentru toate mamicile. Ce trebuie sa stii este ca vaginul tau nu va ramane asa permanent. El isi va reveni la forma initiala dupa o perioada de refacere. Pentru acest lucru este nevoie de putin efort si din partea ta.

Exercitiile Kegel sunt cea mai buna modalitate de tonifiere a muschilor vaginali. Ele constau in contractii scurte, similare cu cele pe care le executi in momentul in care te abtii sa urinezi. Avantajele majore sunt acelea ca aceste exercitii sunt usor de realizat in orice moment si orice circumstante iar eficienta lor este dovedita.

Asadar, executa 2 serii pe zi a cate 25 de exercitii. Mentine muschii contractati 2 secunda, urmand apoi sa maresti timpul la 3-5 secunde.

5. Amprentele nasterii

Nasterea este un eveniment major in viata oricarei femei, insa lasa urme. Desigur, nu permanenente insa ele exista si fiecare femeie trebuie sa le cunoasca. Primele zile dupa nastere pot fi marcate de o incarcatura emotionala foarte mare.

Acest lucru se produce din cauza faptului ca sarcina vine insotita si de o serie de transformari hormonale. Aceste stari vor disparea de la sine. De asemenea este posbil sa te confrunti cu dificultati de somn precum si depresie postnatala (depresie postpartum).

Cu ajutor insa poti trece cu usurinta peste toate aceste probleme. Nu te ingrijora, prin ce treci tu este normal!