Cu toate ca fertilitatea se afla in declin odata cu inaintarea in varsta, iata ca este in regula sa faci copii dupa 35 de ani, conform cercetarilor stiintifice. Iata la ce concluzii a ajuns un studiu desfasurat in acest sens.
Sarcina si varsta mamei
Varsta materna inaintata este un termen cu care femeile care isi doresc sa devina mame se confrunta dupa 35 de ani, fiind tot mai des intalnit din cauza dorintei de a avea siguranta financiara, implinire pe plan profesional si relatii de cuplu stabile.
Se spune ca acesta este pragul in care sarcina devine prea periculoasa sau riscanta, ca organismul femeii este imbatranit.
O multime de vedete au demonstrat ca varsta nu este decat un numar. Desigur, exista motive de ingrijorare cu privire la sananatea ta si a bebelusului cand ajungi la 30-40 de ani, dar din punct de vedere medical nu este neobisnuit, iar pentru unele femei poate sa nu fie nici macar mai dificil.
In ceea ce priveste fertilitatea, aceasta scade dupa 25 de ani, declinul fiind mai rapid dupa 35 de ani. Dar nu inseamna ca o femeie care are varsta mai mare de 35 de ani nu va putea ramane insarcinata, ci este posibil sa dureze cateva luni in plus.
Medicii specialisti in fertilitate se concentreaza in mod special asupra varstei deoarece tehnicile pe care le folosesc, precum fertilizarea in vitro, au rate mult scazute in randul femeilor gravide.
Dar in ceea ce priveste conceptia naturala, varsta nu impiedica o femeie sa ramana insarcinata decat dupa 40 de ani. Chiar si pana la 45 de ani majoritatea femeilor pot sa ramana insarcinate, in special daca apeleaza la predictii ale ovulatiei.
Atunci cand o femeie de peste 35 de ani intampina probleme in conceptie, sunt implicati de obicei alti factori ce tin de fertilitate, inclusiv un numar redus al spermatozoizilor si motilitate redusa – aproape jumatate din problemele de fertilitate se datoreaza problemelor ce tin de barbati.
Unii medici sustin ca fiecare femeie care isi doreste sa devina pentru ultima oara mama ar trebui sa beneficieze de o testare a rezervei ovariene. Insa multe studii sustin ca rezerva ovariana are un rol insignifiant in conceptia naturala.
Iata ca stiinta a reusit sa demonstreze ca varsta inaintata a mamei nu reprezinta neaparat un impediment, ci poate fi chiar benefica.
Studii legate de varsta femeii cand devine mama
Centrul National pentru Statistici in Sanatate sustine ca grupul de femei care devin mame in jurul varstei de 40 de ani este in crestere continua si rapida, reprezentand o diferenta majora fata de familiile constituite in urma cu cateva decenii.
La nivelul Statelor Unite ale Americii varsta medie a mamelor a crescut din anul 2000 in anul 2014 pentru toate nasterile, cea mai mare crestere fiind raportata de la 24.9 ani in anul 2000 la 26.3 ani in 2014. Cresterile in varsta medie la care femeile au nascut prima data a fost cea mai pronuntata in intervalul 2009-2014.
O femeie care are varsta de 30 sau de 40 de ani este in general suficient de sanatoasa sa conceapa un copil pe cale naturala; daca acest lucru nu este posibil, domeniul medicinei reproductive a avansat semnificativ. Exista in prezent multe optiuni precum fertilizare in vitro, ovule donate si chiar mama surogat.
Un studiu recent denumit Studiul Centenarian din New England a relevat ca daca devii parinte mai tarziu in viata te poate ajuta sa traiesti mai mult. Mai exact, femeile care au devenit mame dupa varsta de 40 de ani au avut de 4 ori mai multe sanse sa atinga varsta de 100 de ani decat femeile care au devenit mame la o varsta mai tanara.
De asemenea, conform unei lucrari denumite Sa ma simt batran versus sa fiu batran: atunci cand ai un bebelus la o varsta mai inaintata poti sa duci o viata mai fericita, mai lipsita de griji.
De fapt, cercetarile sustin ca parintii varstnici au tendinta de a fi mai fericiti in general. Iata ce a implicat aceasta cercetare: 6489 de persoane cu varsta de 52 de ani si mai mult. Media de varsta reala a fost de 65.8 ani, in vreme ce varsta medie auto-perceputa a fost de 56.8 ani.
Majoritatea participantilor (69.6%) s-au simtit cu 3 ani sau mai putin tineri decat varsta reala, 25.6% au avut o auto-perceptie asupra varstei apropiata de varsta cronologica, iar 4.8% s-au simtit cu mai mult de 1 an mai batrani decat varsta reala.
Conform unui alt studiu publicat in noiembrie 2016 in Revista Societatii Americane de Geriatrie, atunci cand ai un bebelus dupa varsta de 35 de ani te simti mai inteligent si iti imbunatatesti memoria, abilitatile de rezolvare a problemelor si rationamentul mental; acest beneficiu se datoreaza hormonilor din corp si din creier care apar in timpul sarcinii.
Participantele au fost evaluate pe baza unui chestionar cognitiv si a unuia de istorie reproductiva structurata. Rezultatele au fost compuse din memorie verbala episodica, functie executiva si cognitie globala.
Variabilele reproductive au inclus varstele la care au ramas insarcinate, prima menarha si varsta menopauzei, perioada reproducatoare, numarul de sarcini si utilizarea hormonilor pentru simptome de contraceptie si menopauza.
In esantionul de femei sanatoase aflate in perioada postmenopauza, evenimentele reproducatoare din viata asociate hormonilor, inclusiv o varsta timpurie a menarhei, o varsta avansata la ultima sarcina, o perioada reproductiva mai lunga si folosirea contraceptivelor orale sunt corelate cu aspecte de cognitie ulterior in viata.
Prin urmare, daca te apropii de varsta de 35-40 de ani si nu ai intemeiat inca o familie dar iti doresti, incearca sa nu te ingrijorezi prea mult. Daca devii parinte inainte de fi pregatit sunt sanse ca intreaga experienta sa nu fie asa cum te asteptai.
Iar pana la urma, dupa cum ai aflat, studiile stiintifice sustin ca varsta materna avansata se poate dovedi chiar extrem de benefica.