Părinți de nota 10

De ce copii la ora 21.30 trebuie deja să doarmă? Prima regulă pentru toți părinții

Noi studii dezvaluie ca privarea de somn dauneaza creierului copiilor mult mai mult decat s-a crezut. Oamenii de stiinta avertizeaza de mult timp ca fiecare dintre noi avem nevoie de cel putin opt ore de somn – chiar si adultii – pentru a preveni leziunile partii frontale a creierului, responsabila pentru memorie.

Iata de ce este atat de importanta ora de culcare a copilului…

Somnul insificient afecteaza creierul copilului

Cunoastem pe cont propriu ce inseamna lipsa somnului la adulti, insa un nou studiu avertizeaza ca somnul perturbat sau insuficient dauneaza fiecarei parti din creierul copiilor.

Aceasta face referire la mai mult decat afectarea memoriei – caci dauneaza si miscarii, atentiei si constientizarii spatiale.

Noi scanari ale creierului, dezvaluie ca privarea de somn dauneaza creierului copiilor mult mai mult decat s-a crezut. Oamenii de stiinta avertizeaza de mult timp ca fiecare dintre noi avem nevoie de cel putin opt ore de somn – chiar si adultii – pentru a preveni leziunile partii frontale a creierului, responsabila pentru memorie.

Daunele provocate de lipsa somnului la copii

Insa un nou studiu efectuat de University Hospital din Zurich, Elvetia, a aratat ca daunele provocate de lipsa somnului se manifesta la nivelul intregului creier in dezvoltare al unui copil.

S-au constatat, in special, deteriorari semnificative in regiunea posterioara a creierului, responsabila de miscarile planificate, constientizarea spatiala si atentie.

Salome Kurth, autorul principal al studiului publicat in Frontiers in Human Neuroscience, si cercetator la University Hospital din Zurich, avertizeaza ca lipsa somnului nu are efecte ce vor fi vizibile imediat, dar cu repercursiuni de lunga durata.

“Procesul somnului ar putea fi implicat in ‘cablarea’ creierului in copilarie, iar acesta afecteaza maturarea creierului” explica Kurth. Aceasta cercetare arata cresterea nevoii de somn ca fiind necesara pentru regiunea posterioara a creierului copiilor.

Somnul pierdut trebuie recuperat

Dupa o ora de culcare tarzie, atat copiii, cat si adultii, au nevoie de o perioada de somn profund pentru a se recupera.

Aceasta faza de recuperare este caracterizata de o crestere in modelul electric numit slow-wave activity (somnul adanc), ce poate fi masurat cu o tehnica non-invaziva, numita electroencefalograma.

Cu un numar mare de canale electrode distribuite de-a lungul scalpului, aceasta metoda detecteaza si care regiune a creierului prezinta mai multa activitate slow-wave.

Sustinuti de o echipa mare de studenti, Kurth si colegii ei, Monique LeBourgeois – profesor la Universitatea Colorado Boulder, si Sean Deoni – profesor la Universitatea Brown, au studiat pe un grup de 13 copii cu varste cuprinse intre 5 si 12 ani, efectele a 50% din privarea de somn.

Initial, echipa a masurat modelul de somn profund al copiilor pe timpul unei nopti normale de somn. Apoi au remasurat acest model intr-o alta noapte, insa dupa ce echipa de cercetare i-a tinut treji pe copii mult dupa ora lor de culcare, citindu-le si jucandu-se cu ei.

Dupa obtinerea a numai o jumatate de noapte de somn, copiii au prezentat mai multa activitate slow-wave catre regiunea posterioara a creierului, zonele parieto-occipitale.

Aceasta sugereaza ca circuitele creierului din aceste regiuni ar putea fi deosebit de susceptibile de lipsa de somn. Echipa de cercetare a masurat si modul in care este corelata aceasta activitate a somnului profund cu continutul de mielina al creierului, un element de baza al dezvoltarii creierului.

Mielina este o microstructura grasa a materiei albe din creier, ce permite circularea rapida a informatiei electrice dintre celulele creierului. Mielina poate fi masurata prin intermediul unei tehnici imagistice specifice de rezonanta magnetica.

Somnul insuficient afecteaza pe termen lung creierul copiilor

Kurth spune ca “rezultatele au aratat ca efectul pierderii somnului asupra creierului este specific unor anumite regiuni si ca are legatura cu continutul de mielina din regiunile direct adiacente: cu cat exista mai multa mielina intr-o anumita zona, cu atat efectele apar similare cu cele ale adultilor.

Este posibil ca acest efect sa fie temporar si sa apara numai in ‘perioada sensibila’ in care creierul sufera schimbari de dezvoltare.”

Inainte de stabilirea concluziilor despre cum somnul insuficient afecteaza pe termen lung procesul timpuriu de dezvoltare a creierului, este nevoie de viitoare cercetari.

Insa pentru moment, acestea sugereaza ca mersul la somn foarte tarziu ar putea avea un impact diferit asupra creierului copiilor, fata de cel al adultilor..

Cand ar trebui sa mearga scolarul la somn: diagrama orei de culcare

Odata cu inceperea scolii, parintii incearca (sau ar trebui) sa impuna un nou program de somn copilului.
O diagrama lipita pe frigider ce spune cu exactitate care sunt orele de somn este benefica pentru copii deoarece isi vor cunoaste singuri programul ce il au de urmat.