La baza unei relații reușite cu copiii se află comunicarea eficientă bazată pe afecțiune, dar și timpul pe care îl petreci cu ei. Află mai multe din articolul de față.
A-ți educa copiii pentru a-i ajuta să își atingă potențialul maxim și să își joace rolul în societate nu este o sarcină ușoară. În primul rând, trebuie să știi cum să te apropii de copiii tăi pentru a le da sfaturi și a-i împiedica să facă greșeli.
Dacă nu știi cum să îi abordezi, atunci când vei încerca să le dai un sfat sau un ajutor pe care nu ți le-au cerut, este posibil să te respingă. Tocmai de aceea este important să existe o comunicare eficientă între părinți și copii.
Trebuie să învățați să comunicați în familie, să spuneți ce gândiți și, ca părinți, să înțelegeți sentimentele copiilor cu multă empatie. Astfel, puteți construi o legătură puternică bazată pe dragoste și afecțiune.
Este esențial să înveți să te apropii de copiii tăi încă de când sunt mici. Dacă nu obișnuiești să discuți cu ei încă din copilărie, este greu să porți dialoguri constructive și sincere la adolescență.
Cum să te apropii de copiii tăi
Te apropii de copiii tăi prin gesturi de afecțiune
Dacă ai mai mulți copii, este bine să vorbești cu fiecare separat, să îi dedici fiecăruia timpul tău. Este important să faci acest lucru în mod regulat.
Când sunt mici, o modalitate eficientă de a te apropia emoțional de copii este joaca. Când ne jucăm cu ei, cei mici observă și simt interesul nostru ca părinți față de ei și de activitățile lor.
O altă idee foarte bună pentru a stabili o legătură cu copiii este obiceiul de a vă uita împreună la filme. Această activitate oferă și oportunități de a purta conversații. Puteți discuta despre cum li s-a părut filmul, ce au înțeles din el, ce părere au despre cele întâmplate, etc.
În acest fel, poți afla ce gândesc cei mici, cum văd ei lucrurile sau ce personalitate au.
Îmbrățișează, sărută și mângâie-ți copiii. Nu evita contactul fizic. Este foarte important să întărești legătura emoțională dintre voi pentru ca să te apropii de copiii tăi.
Când discuți cu micuții tăi, trebuie să oferi căldură și empatie.
Afecțiunea transmisă prin tonul vocii, cuvintele sau gesturile tale fac comunicarea ușoară și naturală. În plus, pentru a-ți înțelege mai bine copiii, încearcă să te pui în locul lor.
Petreceți-vă timpul și în familie. Intervalele petrecute de cei mici uitându-se la televizor sau jucând jocuri video trebuie să fie foarte scurte. În caz contrar, copiii ajung să se izoleze de cei din jur.
Oferă-le copiilor tăi cadouri sănătoase și valoroase, cum ar fi cărți și jocuri care să îi ajute să își dezvolte anumite aptitudini și să se joace împreună, fapt care contribuie la crearea unei legături emoționale instantanee.
Alte sfaturi utile ca să te apropii de copiii tăi
Luați masa în familie cel puțin de două ori pe săptămână. Prânzul sau cina servite împreună la sfârșit de săptămână unesc membrii familiei. În plus, este important ca și copiii să participe la pregătirea mâncării. Astfel, cei mici învață să gătească, dar și să pună preț pe ideea de colaborare.
Este important să organizați excursii sau ieșiri în familie pentru a vă petrece timpul împreună și pentru a trăi experiențe noi. Aceasta este o altă modalitate de a întări legăturile de familie.
O altă idee bună este să îți înveți copiii să practice activități sportive, cum ar fi patinajul, mersul pe bicicletă sau înotul. Acestea sunt benefice pentru cei mici și facilitează apropierea între toți membrii familiei.
Comportamente dăunătoare în relația cu copiii
Trebuie să te apropii de copiii tăi încă de când sunt foarte mici
Generalizările de tipul „mereu faci acest lucru greșit” sau „niciodată nu faci nimic bun” scad stima de sine a copilului. Aceste afirmații îi fac pe cei mici să simtă că, într-adevăr, nu sunt buni de nimic.
Totodată, ridiculizările, sarcasmul și ironia au același efect, chiar dacă nu a fost ceva intenționat. În loc să îi amuze, acestea îi fac să se simtă umiliți și inferiori.
Un alt comportament greșit este să dai ordine în mod repetat, indiferent dacă micuții prezintă sau nu vreo obiecție. În acest fel dovedești că nu îi înțelegi și că sunt obligați să urmeze ordinele adulților fără să le pună la îndoială în nicio situație.
Nu trebuie nici să țipi la copii sau să aduci în discuție probleme care au fost deja rezolvate și nu mai au nicio relevanță în prezent. În același timp, privirile încărcate cu reproș reprezintă un impediment în purtarea unui dialog fructuos cu cei mici.
În plus, atașarea unei etichete prin transformarea unui comportament negativ într-o trăsătură de personalitate provoacă fără îndoială o respingere totală.
Totodată, nu trebuie să îți discreditezi copiii sau să le ții predici în momente nepotrivite. Atrage-le atenția în privat și într-un mod respectuos, fără să îi jignești.
Îți recomandăm să citești și:
Educația copiilor – 5 greșeli frecvente
Alte sfaturi
Ca părinți, trebuie să încercăm să ne menținem calmul când discutăm cu copiii noștri. Este important de reținut că, dacă suntem mereu nervoși și supărați, este greu să purtăm o conversație bazată pe argumente raționale.
Dacă discutăm cu copiii când avem o stare emoțională negativă, nu ne putem exprima corect și elocvent și ajungem să rostim cuvinte pe care mai târziu le regretăm. În acest fel, îi facem pe cei mici să se închidă în ei și mai mult și să ne refuze compania și, cu atât mai mult, sfaturile.