Părinți de nota 10

Supărările mamei fură din energiile copilului. Care este motivul

Stresul poate fi transmis de la mama la bebelus prin tonul vocii, atingere sau miros, influentand starea de spirit a micutului. S-a demonstrat ca mamele aflate in situatii de stres au pulsul mai mare, iar copiii preiau sentimentele negative ale mamelor intr-un minut.

Mama este cea care streseaza copilul

Un experiment al cercetatorilor de la Universitatea din California, USA – a descoperit ca stresul poate fi transmis de la mama la copil prin tonul vocii, atingere sau miros, influentand starea de spirit a micutului. S-a demonstrat ca mamele aflate in situatii de stres au pulsul mai mare, iar bebelusii preiau sentimentele negative ale mamelor intr-un minut.

Stresul este „contagios” si poate fi transmis de la mama la copil

Ca si cum a fi mama nu este suficient de stresant, oamenii de stiinta sunt de parere ca stresul este „contagios” si poate fi transmis de la mama la copil. Ei au demonstrat ca un copil in varsta de 12 luni simte stresul mamei, devenind, si el, la randul lui, agitat.

Cercetatorii sustin ca Inainte de a incepe sa vorbeasca, bebelusii nu au posibilitatea sa se exprime pe deplin, deci putem, oarecum, sa trecem cu vederea cat de afectati sunt de stresul celor care ii ingrjesc.

Ei nu pot sa ne spuna ca parem stresati sau sa ne intrebe ce este in neregula cu noi, dar cercetarile arata ca, odata ce se afla in bratele noastre, ei preiau raspunsurile corporale care insotesc starea emotionala si incep imediat sa simta in propriul corp propriile emotii negative.

Studiile confirma acest lucru

La Universitatea din California, San Francisco, cercetatorii au cerut unui numar de 69 de mame sa intre in laborator alaturi de copiii lor (copiii cu varste cuprinse in jurul valorii de un an). Apoi, copiii au fost dusi intr-un loc special amenajat pentru joaca, in timp ce mamele lor au avut parte de o discutie de 5 minute, urmata de o sesiune de intrebari si raspunsuri.

In timpul discursurilor, unele mame au primit incurajari in timp ce altele s-au lovit de figuri incruntate si brate incrucisate. Un al treilea grup si-a tinut discursul intr-o camera goala.

Mamicile si-au reintalnit copiii, iar cercetatorii au masurat pulsul micutilor. Femeile ale caror discursuri au primit un feedback negativ s-au simtit mai stresate – lucru pe care l-au resimtit si copiii care, aflandu-se in bratele lor au dezvoltat timp de cateva minute bune valori mari ale pulsului inimii, direct proportionale cu starea de anxietate a mamei.

Care este mecanismul de transmitere al stresului?

Se crede ca mamele transmit copiilor propiile emotii prin schimarile la nivelul tonului vocii, prin atingere sau miros. Autorul principal al studiului, Sara Waters a declarat: „Primele noastre lectii cu privire la gestionarea stresului si a emotiilor negative puternice de zi cu zi apar in relatia parinte-copil.

Cercetarile noastre arata ca micutii „captureaza” si inmagazineaza experientele stresante ale mamelor lor.”

Se crede ca sugarii ar putea reactiona la schimbarile din vocea mamei, atingerile sau expresiile faciale. Ba chiar si mirosul de sudoare ar putea avea un efect asupra lor. O astfel de cercetare poate pune in lumina modul in care copiii sunt afectati de sanatatea parintilor.

Cercetatorii au declarat: „O intrebare obisnuita a institutiilor de sanatate publica se refera la modul in care stresul si mediul social se reflecta atat asupra individului, cat si a familiei. Cu acest studiu, desigur modest, am demonstrat un posibil mecanism al transmiterii stresului de la parinte la copil”. Citeste in continuare si alte sfaturi la: Invataturile unei proaspete mamici