Părinți de nota 10

Reguli importante pentru părinții care au copii mici dacă vor ca la 25 de ani aceștia să știe să își gestioneze banii

Am găsit o soluție ce sper să rezolve, pentru moment, subiectul legat de banii copilului.

Subiectul a fost unul mai sensibil și mai dezbătut în această perioadă a anului, decât de obicei. Detaliile importante le-am scris în articol- ce face copilul cu banii?

Sunt mama a doi copii. Fetița are 4 ani, băiatul are 8 ani. Și informațiile ce i le ofer băiatului, cel care a fost foarte interesat de subiectul banilor, le prinde fetița din mers. De aceea grija mea a fost una mai complexă.

Oricât aș fi întors acest subiect, oricât aș fi căutat o soluție mai simplă, nu am găsit una care să îmi fie pe plac. Una ce să rezoneze cu toți, este una mai cu dichis.

Pentru toate este un început

Și acum, când este în plină desfășurare proiectul dânsei legat de educație financiară, îl urmăresc și mai atent. Unul din articolele interesante este acesta- Cum diversificăm sursele de venit.

Ce legătura are asta cu banii copilului?

O mare legătură. Eu ca părinte, ar trebui să am o ”relație sănătoasă” cu banii, înaine de a încerca să implementez unele noțiuni copilului.

Orice teorie este de prisos dacă practica este neglijată!

Degeaba îi zic copilului să economisească, dacă eu cheltui fără oprire. Sau dacă eu am bani și nu ajut dacă pot sau dacă este cazul. Nu astea sunt valorile ce eu vreau să le trimit mai departe.

Soluția mea pentru banii copilului

Greu a fost până am ajuns la un numitor comun. Și mai greu a fost fiindcă nu aveau un țel pentru banii ce urmează să-i strângă.

Am menționat la un moment dat ideea ”celor trei plicuri”.

Copiii au acum, fiecare, trei pușculițe:

Una pentru economii– unde merg 50% -jumătate- din bănuții ce îi primesc.

Una pentru chetuieli– unde merg 30% -o treime- din bănuții ce îi primesc.

O pușculiță pentru donații– unde merg restul de 20% din bănuții ce îi primesc.

De exemplu: Dacă primește 10 lei, 5 lei merg la economii, 3 lei la cheltuieli, 2 lei la donații.

Și mai important de reținut este faptul că am ales trei pușculițe diferite. Una mai mare pentru economii și una medie pentru donații. Aceste pușculițe nu au posibilitatea de a fi accesate
Iar pușculița mică, este pentru cheltuieli și este una la care se poate apela în caz de nevoie.

pusculite de economii

Care-i scopul fiecărei pușculițe?

Cea pentru economii

Este pușculița în care se strâng bănuții pentru un produs scump. Sau pentru ceva ce ei își doresc și este greu accesibil.

Cu dificultate am reușit să găsim împreună un produs ce să merite efortul lor de a strânge bani. Copiii mei, cei care-și doresc tot ce văd la televizor, acum nu reușeau să găsească ceva pentru care să strângă bani.

Până la urmă au rămas la trambulină și castel gonflabil- ei știu că stăm la apartament și nu vor încăpea în casă. Fiecare strânge pentru ceva

Cea pentru cheltuieli

Aici a fost și mai mare distracția.

Este pușculița din care ei se pot servi oricând cu bănuți. Dacă își doresc un joc sau jucărie nouă, și au bani în pușculiță, se pot folosi de ei pentru a cumpăra ce și-au propus.

Ei, dar, ce să își poată dori?! Nu aveau nici cea mai mică idee pentru ce să strângă bani.

Așa că, am făcut ceva inedit și suprinzător pentru ei!

Atunci când am fost să cumpărăm pușculițele din Jumbo, le-am zis că le voi face poze la toate jucăriile ce și le doresc, ca să știe de câți bani au nevoie pentru a cumpăra!

Credeam că nu o să-mi ajungă memoria telefonului!

sprayuri naturale

Dar am scăpat tare ușor și ei au fost taaaaare fericiți. Ca să nu mai zic că au fost tare selectivi. Nu mai acceptau orice jucărie sau joc, ca înainte, când îmi cereau diverse. Atunci s-au plimbat printre rafturi până au găsit produsele ce și le doresc. Și nu le dădusem limită!

Cea pentru donații

Este pușculița specială! Este pușculița nouă pentru ei!

Și nu fiindcă nu ar fi generoși. Mai mult pentru că până acum nu ne-am gândit- adică eu– că se poate și așa. Eu eram cea care venea cu inițiativa și le povesteam și lor că putem ajuta. Acum, se mai schimbă un pic treaba.

Nu avem o cauză sau un țel. Lăsăm bănuții să se adune și dacă va veni ocazia, atunci vom acționa.

Iar inițiativa trebuie să vină de la copil. Adică, el să știe că este nevoie undeva de ajutor și că el poate ajuta. Nu voi fi eu cea care decide când să facă primul pas.

Cum țin evidența?
M-am gândit și la acest aspect.

Lângă zona unde sunt pușculițele, am pus o cutie în care sunt două foi și un pix. Fiecare foaie are numele copilului și cu pixul trecem de fiecare dată când pun bani în pușculiță.

Da, cumva se pierde din farmecul economiilor. Însă nu cred că ar avea altfel răbdare până se strânge suma de care au nevoie.