Deja terminam a doua saptamana din noul an scolar si putem observa mai bine daca prichindeii nostri se adapteaza sau nu. Dar cum este bine sa reactionezi cand observi ca micutului tau nu ii place la scoala sau la gradinita? Descopera cateva sfaturi utile, acum, la Meditatii pentru parinti.
„Deseori, cu cele mai bune intentii, comunicam intr-un fel care nu e deloc de folos”, ne avertizeaza Cati Calin, psiholog si trainer in Metoda Espere.
Cand observam ca micutului nu ii place la scoala sau la gradinita, apelam la niste instrumente „testate in timp”, dar care nu fac decat sa puna si mai multa presiune pe copil. Instrumente gresite, precum:
discursuri lungi despre scoala si gradinita: cat de frumos e acolo, cat de important este sa mearga, ce de lucruri noi invata, cat de buna si intelegatoare si frumoasa e doamna invatatoare sau educatoare, ce de prieteni noi isi va face etc.
amenintari: „Daca nu mergi la scoala, vei ajunge pe strazi!”
cand vorbim in locul copilului: „Nu iti dai seama acum, dar, cand vei fi mare, vei vedea ce folositor a fost ca ai invatat toate lucrurile astea”
mesaje contradictorii: cand ii spunem copilului ca trebuie sa mearga la scoala, dar noi blamam sistemul educational pentru toate neajunsurile sale.
Ce putem face in loc? Iata sugestiile psihologului Cati Calin, la Meditatii pentru parinti.
Solutii pentru copilul caruia nu ii place la scoala
Primul lucru pe care este nevoie sa il facem, indiferent de situatie, este sa ne ascultam copiii si sa le aratam ca suntem deschisi sa ii ascultam.
Daca puiului tau nu ii place la scoala sau la gradinita, gaseste intrebarile potrivite, pentru a investiga ce s-a intamplat. Ce se intampla acolo? Ce s-ar putea intampla, daca ai continua sa mergi? Pot fi multe motive ascunse, de la relatia cu invatatoarea sau colegii, pana la activitati pe care nu le intelege.
Dupa ce afli concret ce s-a intamplat, de la copil, provoaca-l sa gaseasca o solutie. Vei fi alaturi de el, dar este important sa isi dea seama el insusi cum poate depasi problema.