Părinți de nota 10

Diferențe între bunici și părinți pe care le-a remarcat toată lumea

Diferentele de mentalitate intre generatii sunt factori care fie stau la baza consolidarii relatiilor dintre parinti si copii, fie la izbucnirea conflictelor sau disensiunilor dintre acestia. Sistemul de valori la care se raportau bunicii sau parintii tai difera de cel la care trebuie sa te raportezi tu astazi, mai ales daca esti parinte.

Iata ce trebuie sa stii despre diferentele de mentalitate intre generatii si cum te poti folosi de ele pentru a-ti creste si educa armonios copilul!

Diferente esentiale intre generatii

Fiecare generatie este caracterizata de un set de valori proprii, care o diferentiaza de cele anterioare sau viitoare. Fiecare isi aduce bagajul de valori si mentalitatea proprie, din care urmatoarele generatii selecteaza doar ce este de interes pentru ele si apoi dezvolta altele noi, care sa le defineasca.

Sistemul de valori al fiecarei generatii este construit si influentat de contextul cultural, politic si social al fiecarei epoci. Prima si cea mai de impact diferenta intre generatii este ca astazi traim intr-o societate tehnologizata si trebuie sa traim si sa jucam dupa regulile ei.

Parintii tai abia daca au avut de-a face cu internetul, iar bunicii tai probabil ca nici macar nu stiau ce inseamna. Este un progres al societatii care marcheaza evolutia generatiei actuale si face diferenta de mentalitate intre ea si celelalte generatii.

O alta diferenta usor de observat este instrainarea de traditii a generatiei actuale. Daca generatia parintilor tai punea mai mult accent pe obiceiuri, copiii zilelor noastre sunt mai putin interesati de astfel de repere esentiale pentru identitatea culturala a fiecarui individ. Si modalitatile de distractie si relaxare ale copiilor din ziua de astazi difera de cele din trecut.

Locul cofetariei sau al filmului de altadata a fost luat de pub-uri, baruri si cluburi de noapte. Este important sa intelegi aceste diferente, nu sa le respingi, si sa reusesti sa inveti copilul sa se descurce cat mai bine si responsabil cu toate riscurile si pericolele la care este expus.

Educatia copilului generatiei moderne

In modernitate, copiii au ocazia sa creasca si sa se dezvolte intr-o societate deschisa, libera, bogata in oportunitati si provocari dintre cele mai diverse. Sa cresti copilul de astazi pe baza unor valori si mentalitati vechi inseamna un regres in dezvoltarea lui. Copilul generatiei actuale nu poate fi educat in acelasi stil si prin aceleasi metode cu care ai fost tu educata si crescuta de parinti sau bunici.

Instrumentele de educatie nu se mai potrivesc contextului actual, modern si foarte diferit fata de al anilor trecuti. Nu el trebuie sa se adapteze metodelor tale de educatie, inspirate, probabil, din cele ale parintilor tai – stilul mai dur, autoritar, concentrat pe sistemul de pedepse. Acestea sunt considerate astazi reminiscente ale unei mentalitati invechite.

Tu esti cea care trebuie sa se adapteze vremurilor moderne, cu tot ce vin ele in intampinarea celor mici. Este indicat sa adopti un stil parental democratic, bazat pe sanse si oportunitati, sa expui copilul la diverse experiente noi si sa ai un sistem bine definit de reguli si pedepse in educatia lui. Acestea ar trebui sa constituie bazele mentalitatii educationale pentru generatia noua.