Părinți de nota 10

Ce trebuie să îi învețe niște părinți iubitori pe copii lor

In primii ani de viata ai copilului invatam sa avem grija de el, il invatam sa mearga si sa vorbeasca. Apoi, invatam sa ne intelegem, sa il descoperim ca persoana, sa ii descoperim caracterul. Invatam impreuna, apoi, cum sa avem rabdare, cum sa ne acomodam la gradinita si, mai tarziu la scoala.

Din momentul in care copilul incepe sa mearga la scoala are varsta potrivita de a-l invata lectii de viata pe care sa le tina minte intreaga lui existenta. Este mai mult decat sa “nu minti” si sa “fii bun”. Aceste lectii de viata il vor calauzi in adolescenta, in viata de tanar adult si apoi, de parinte.

Sigur ai si tu un set de lectii si sfaturi primite de la parinti. Poate ca, la momentul in care ti-au fost spune nu ti-au convenit. Insa, acum, privind in urma, stii ca nu ai fi ajuns unde esti fara ele.

Iata, astfel 12 lectii de viata pe care si tu le poti oferi copilului tau:

Lectia de viata pentru copii nr. 1. Intrece asteptarile

Nu spune nimeni sa fii perfect. Perfectiunea nu exista. Insa, asteptarile, scopurile propuse, acestea trebuie sa fie mereu tinte ce ar trebui atinse. Indiferent daca vorbim despre scoala, despre cariera ori despre viata personala, ne creem asteptari de la noi insine. De asemenea, si cei din jur au asteptari de la noi.

Pentru a fi bun intr-un domeniu (IT, arta, sport, contabilitate, inginerie etc), indiferent despre ce este vorba, trebuie sa iti doresti sa intreci asteptarile. In primul rand, ale tale. Sa iti spui “suficient” sau “de ajuns” inseamna o limita. Trebuie sa depasim asteptarile pentru a accede la job-ul la care visam, la cariera pe care ne-o dorim, la nivelul de excelenta spre care aspiram.

Lectia de viata pentru copii nr. 2. Alege sa iubesti

Iubirea este cel mai important lucru in viata. Daca ai iubirea – unui partener, al unui copil – este ca si cum ai garantata fericirea. Insa, foarte putini copii au, astazi, un exemplu solid de iubire intre parinti. Iubirea nu se intampla simplu, de la sine. Iubirea nu lucreaza pentru tine, tu trebuie sa lucrezi pentru iubire.

Lectia de viata pentru copii nr. 3. Totul este posibil

Pare un cliseu, insa, este o lectie de viata importanta. Daca iti doresti sa ai o anume cariera, ori sa traiesti intr-un anume colt de lume, atunci trebuie sa ai ambitia de a face tot posibilul pentru indeplinirea visului. Din momentul in care iti vei pune singur limite, atunci visul nu mai are sanse sa se implineasca!

Poate nu vom ajunge toti sportivi olimpici, nu vom performa toti in cercetare si nu vom ajunge sa traim pe insule exotice. Insa, unii chiar vor reusi. Iar dintre acestia, poate chiar si copilul tau! Totul este posibil!