Părinți de nota 10

Copilul de până la 6 luni nu are nevoie de apă în dieta sa zilnică, în condițiile unei alimentații corecte

Afirmația precum că micuțul de până la 6 luni nu are nevoie de apă le poate părea ciudată multor mame. Dar rinichii copilului până la un an (și mai ales în primele șase luni de viață) sunt imaturi, motiv pentru care bebelușii urinează des pentru a reuși să elimine toxinele din organism și, prin urmare, pierderile de apă sunt mai mari.

Cu toate acestea, bebelușul alimentat corect, atât până la șase luni, cât și după, nu are nevoie de apă sau are nevoie de apă suplimentară, dar în cantitate foarte mică.

Introducerea apei în dieta copilului se face numai după șase luni. Puțini cunosc că apa poate provoca un dezechilibru în metabolismul copilului mai mic de șase luni, fie că este din rețeaua de apă potabilă (fiartă și răcită în prealabil), fie că este apă minerală.

Prima este lipsită de minerale și poate provoca o diluație exagerată și periculoasă a mineralelor necesare dezvoltării copilului, în timp ce a doua poate produce un exces de minerale. Oricare dintre aceste variante este dăunătoare și pune la grea încercare rinichii copilului.

Copilul alăptat, mai mic de șase luni, nu are nevoie de apă!

Laptele de mamă asigură tot necesarul de lichide de care are nevoie bebelușul, în compoziția acestuia apa reprezentând 87-89%. În situațiile în care bebelușul mai mic de șase luni are nevoie de un aport hidric crescut (caniculă, diaree, febră, vărsături) copilul va fi pus la sân mai des, iar mama va avea grijă să bea suficiente lichide pentru a putea susține nevoile copilului.

Hidratarea suplimentară a copilului mai mic de șase luni se face numai cu recomandarea medicului și atunci sunt folosite soluții speciale care conțin săruri de rehidratare deoarece, pe lângă apă, se pierd cantități mari de minerale (mai ales prin vărsături și diaree).

Bebelușul mai mic de șase luni alimentat artificial nu are nici el nevoie de suplimente de apă (și nici ceaiuri, altele decât cele cu recomandarea medicului), atâta vreme cât laptele praf este preparat corect, iar copilul hrănit corespunzător.

Marele risc pentru bebelușii alimentați artificial este acela al unor concentrații prea mari de lapte decât cele recomandate, ceea ce produce un dezechilibru între aportul de nutrienți și cel de apă cu efecte nefaste (afectarea renală, obezitate).

Spre deosebire de copilul alimentat natural, unde aportul de lichide se reglează automat, laptele matern fiind un aliment inteligent, care se adaptează nevoilor de moment ale copilului, sugarul alimentat artificial poate primi atunci când este cazul (caniculă, boli diareice, vărsături, febră) suplimente de apă (ideal apă și nu ceai), dar în cantități mici, administrată la intervale regulate de timp, de exemplu câte 1-2 lingurițe de apă la 15-30 de minute, de două-patru ori, în două-trei reprize pe zi.

Oricum, cantitățile suplimentare de apă la copilul mai mic de șase luni trebuie stabilite numai cu medicul pediatru, în funcție de necesități.

De câtă apă are nevoie un copil?

După diversificare, necesarul de lichide este acoperit de alimentele introduse (supă, suc de fructe și legume) la care se adaugă laptele matern sau laptele din formulă de lapte praf adecvată vârstei.

Aceasta face ca un copil între șase luni și un an să nu aibă neapărat nevoie de aport suplimentar de apă. După șase-șapte luni, copilul poate să primească apă cu lingurița sau cu o căniță, dar niciodată nu pune apă în biberon, mai ales copiilor care au primit și primesc lapte cu biberonul. Apa se oferă numai după masă, sau între mese.

Necesarul de apă (însumat din lapte de mamă sau lapte praf și alimente, după diversificare) se calculează în funcție de greutatea copilului.

Astfel, un copil de la naștere și până la șase luni, are nevoie un aport de lichide de 150ml/kgcorp/24ore, iar între șase luni și un an necesarul scade la 100ml/kgcorp/24ore, menținându-se la acest nivel până la vârsta de trei ani, cu suplimentări în perioadele critice (caniculă, diaree, vărsături, stări febrile).