Părinți de nota 10

Bebelusul trebuie sa doarma cu mama pana la varsta de 3 ani

Cand vine vorba de ingrijirea copiilor, opiniile difera si fiecare parinte are metodele lui. O intrebare care naste controverse este aceea referitoare la posibilitatea de a imparti patul cu bebelusul tau.

Specialistii au ajuns la concluzia ca este mai benefic pentru copii sa doarma cu mamele lor pana la varsta de trei ani.

Imaparte patul cu copilul tau

Doctorul Nils Bergman, de la Universitatea din Cape Town, Africa du Sud, spune ca pentru dezvoltarea sanatoasa a nou-nascutilor, ei ar trebuie sa doarma pe pieptul mamei in primele saptamani de viata. Dupa aceea, ar trebui sa doarma cu parintii pana la varsta de 3 sau chiar 4 ani.

In acest caz, parintii se gandesc la riscul de moarte subita, ca s-ar putea intoarce si ar sufoca copilul. Acesta este un motiv pentru care unii nu recomanda somnul cu parintii la varste fragede.

Dar, Dr. Bergman sustine ca atunci cand bebelusii sunt sufocati sau mor de moarte subita se intampla si din alte cauze, cum ar fi: vapori toxici, tigari, alcool, perne mari sau jucarii periculoase.

Acesta mai sustine ca atunci cand bebelusul doarme doar intr-un leagan, apar schimbari cerebrale cauzate de stres si face mult mai dificila formarea relatiilor si legaturilor intime mai tarziu in viata.

Un studiu realizat in Statele Unite, de Universitatea din Pennsylvania, a monitorizat 16 bebelusi care nu dormeau in patul mamei lor. Cercetatorii au descoperit ca inimile bebelusilor erau de 3 ori mai stresate pentru ca dormeau singuri. La fel si cei care dormeau intr-un leagan. Doar 6 copii din cei 16 monitorizati dormeau linistiti, dar mult mai putini decat daca ar fi dormit cu mama lor.

Importanta contactului „piele pe piele”

Un alt studiu a implicat 73 de bebelusi prematuri care au beneficiat de metoda Kangourou (copilul este purtat direct pe pielea din zona buricului, ca un cangur) sau au avut contact direct cu pielea mamei lor si alti 3 copii prematuri care au primit ingrijire standard. Subiectii studiului au fost urmariti timp de 10 ani, iar rezultatele au fost urmatoarele:

A redus anxietatea materna si a imbunatatit dezvoltarea cognitiva a copilului si a functiilor sale executive (rezolvarea problemelor, atentie, planificare, organizare) de la 6 luni la 10 ani.

Mai multe informatii pe copilul.ro