Duminica spre luni, femeia cu uter dublu si sarcina gemelara, care a dat deja nastere unui baietel anul trecut, pe 11 decembrie, a nascut din nou, tot un baietel. Marina, de 33 de ani, a devenit astfel unul dintre cele mai rare cazuri din lume, desi singurul lucru care o intereseaza este ca gemenii ei sa fie sanatosi.
„A fost mai greu de data asta, dar ma bucur ca este si el sanatos. Asta imi doresc cel mai mult, sa fie sanatosi amindoi. Este o minune data de la Dumnezeu. Pe acesta ne-am hotarit sa-l botezam si abia asteptam sa iesim toti trei din spital”, a spus fericita.
Nasterea s-a declansat la ora 1 noaptea si echipa de medici care era de garda a decis sa se intervina prin cezariana. Dupa 45 de minute a fost extras fatul, care are o greutate de 2,600 kilograme si care a primit nota 7-8.
„Nota mai mica se explica prin existenta unei circulare de cordon ombilical, adica cordonul era desfasurat o singura data in jurul gitului copilului si exista o presiune asupra acestuia in timpul contractiilor.
In prezent, cei doi sint in stare foarte buna si este posbil ca, intr-o saptamina, pacienta sa paraseasca spitalul impreuna cu ambii copii”, a spus medicul femeii.
Primul baietel, nascut prematur, pe cale naturala, in decembrie anul trecut, a ramas internat in spital pentru a fi tinut sub supraveghere. Daca la nastere avea o greutate de numai 1.600 de grame, el si-a ajuns din urma fratiorul abia nascut, avind acum 2.600 de grame.
„Intre cei doi feti exista o diferenta de 58 de zile si nu de citeva minute, cum este in mod obisnuit si normal sa se petreaca la o sarcina gemelara. Oricum, cazul este unul dintre cele mai rare din lume si ne bucuram ca a fost rezolvat cu bine la maternitatea noastra.
Pentru ca este foarte rar ca ambii feti dintr-o sarcina gemelara pe o malformatie ca uterul dublu sa supravietuiasca si sa fie sanatosi. La ora actuala, in literatura de specialitate de pe internet, se cunosc doar 11 astfel de cazuri asemanatoare si nu toate s-au soldat cu ambii feti vii si sanatosi.
In principiu, cei doi baieti au caractere morfologice asemanatoare, dar nu putem spune inca daca vor semana sau nu perfect. Desi acest lucru ar fi putin probabil avind in vedere ca s-au dezvoltat in utere diferite, in placente si membrane diferite, din embrioni diferiti. Este vorba despre un uter bicorn, cu o membrana care l-a impartit in doua.
Un embrion s-a dezvoltat intr-o jumatate de uter, iar alt embrion in cealalta jumatate, prin doua procese de fecundare”, a explicat dr. Onofriescu. Avind in vedere raritatea medicala a cazului, acesta va deveni subiectul unei lucrari stiintifice care va fi prezentata la primul congres de specialitate si va fi publicata si intr-o revista medicala cu circulatie internationala.