Părinți de nota 10

Bebe este prea slab sau prea gras? Formula de calcul pentru greutatea ideală a copiilor

Cum se calculează greutatea ideală a copiilor în funcție de vârstă? Sunt întrebări tot mai des formulate de părinţi, mai ales de cei aflaţi la primul copil. Atenţi ca puii lor să fie bine hrăniţi şi îngrijiţi, părinții au tendinţa să intre uşor în panică la cea mai mică abatere de la garficului luării în greutate. Dar când ar trebui, de fapt, să te îngrijorezi?

Cum se calculează greutatea ideală a copiilor în funcție de vârstă:

Nimic mai simplu, dacă ştii următoarea formulă de calcul şi puţină matematică: 2 x anii copilului + 8. De exemplu, 2 x 5(ani) + 8 = 18. Astfel, la 5 ani greutatea standard este de 18 kg. Atenție, aceasta este masa corporală ideală teoretică a copilului. Dar nu te impacienta prea tare dacă socoteala nu se potriveşte cu realitatea. Valorile, cum spuneam, sunt un ideal teoretic, fiind permise mici variaţii în plus sau în minus. Să nu uităm, de asemea, că evoluţia ponderală a fiecărui copil este strict individuală, depinzând de o serie de factori, precum cei genetic, hormonali, de sex, de mediu sau chiar greutatea la naştere.

Este firesc faptul ca cei născuţi de 4 kg să menţină, până la un moment dat, un avans în creştere faţă de cei care au debutat la 2,5 kg.

Cum se calculează greutatea ideală a copiilor. Greutatea normală

Greutatea normală a unui nou-născut se situează în intervalul 2,6 – 4,3 kg cu o medie de 3,2 kg. Aceste cifre sunt însă orientative şi prezintă deosebiri importante chiar şi între fraţi şi surori.

În general, în primele 3 luni, bebeluşul creşte cu 25 – 30 grame pe zi, adică 800 g – 1 kg în medie pe lună, dupa care luarea în greutate se diminuează progresiv. Astfel, între 3 – 6 luni, sugarul trebuie să ia cam 20 – 25 gr/zi, respectiv circa 600 – 750 gr pe lună, la 6 – 9 luni: 15 – 30 gr/zi, respectiv 450 – 900 gr/lună, iar la 9 – 12 luni: 10 – 16 gr/zi, respectiv 300 – 480 gr/lună. De regulă, greutatea la naştere a bebeluşului se dublează la 5 luni, se triplează la 1 an, se cvadruplează la 2 ani. Pe la trei ani încep să se observe diferenţele dictate de natura sexului.

Astfel, la 3 ani fetiţele ar trebui să aibă între 13,7 – 14,1 kg, iar băieţeii între 14,3 – 14,7 kg.

La 4 ani, fetele: 14,8 – 15,7 kg, iar băieţii: 15,7 – 16,1 kg.

La 5 ani, fetele: 16,1 – 17,7 kg, iar băieţii: 18 – 18,2 kg.

La 6 ani, fetele: 18,2 – 20 kg, iar băieţii: 19 – 20 kg, etc.

Greutatea ideală a copiilor. Copilul prea slab

Copilul este considerat slab atunci când are o greutate cu 10-15% mai mică decât valoarea medie calculată pentru vârsta şi înălţimea sa. Aşadar, dacă la vârsta de 5 ani copilul tău are o greutate mai mică de 15,3 kg, ar fi cazul să faci nişte investigaţii. De obicei, scăderea sau stagnarea luării în greutate la copii are mai multe cauze, care se pot combina, fiind extrem de greu de depistat.

Cele mai întâlnite situaţii care duc la subponderabilitate sunt refuzul alimentaţiei (fie nu respecţi orarul meselor celui mic, fie îi dai dulciuri înainte de masă, fie nu acceptă decât o serie restrânsă de alimente), existenţa unor afecţiuni organice (răceli, gripe, boli contagioase, parazitoze, enterocolite, viermi intestinali, pneumonii), un metabolism accelerat sau factori genetici (părinţii au fost şi ei mai slăbuţi la aceeaşi vârstă). Şi neglijarea programului de odihnă are un rol nefast în această ecuaţie. Un copil obosit nu va avea poftă de mâncare, perpetuarea acestei stări de fapt conducând inevitabil la subponderabilitate sau chiar anemie, cu repercusiuni mai grave asupra sănătăţii de mai târziu. De aceea, urmăreşte cu maximă rigoare problema, consultă medicul şi fă-i analize de sânge.

Citeste in continuare pe totuldespremame.ro