Părinți de nota 10

De ce medicii îi îndeamnă pe părinți să păstreze dinții de lapte ai copiilor. Este important!

Celulele stem le vor vindeca diverse boli dentare sau le vor regenera oasele dupa fracturi. De anul viitor, procedurile de recoltare si stocare ar putea fi realizate si in Romania. In Grecia si Bulgaria, pretul depaseste 1.000 de euro.

La trei ani de cand in Romania mai multe firme au inceput recoltarea de celule stem din sangele placentar, in curand parintii care n-au avut o astfel de sansa ar putea si ei sa le asigure sanatatea urmasilor.

Banalii dinti de lapte care le cad in mod natural tuturor copiilor aflati la prepubertate s-ar putea transforma intr-o sursa de celule stem.

Recoltarea se poate face de la varsta de 4 ani pana la 14. Dintr-un dinte se pot preleva intre 1.500 si 3.000 de celule stem, care vor fi depozitate pentru 20 de ani.

Reprezentantii Agentiei Nationale de Transplant spun ca vor aviza si la noi o astfel de procedura de prelevare de celule stem din dinti, dupa o analiza amanuntita.

Cat despre utilizarea clara a celulelor stem din dinti, specialistii mai cer timp pentru cercetare. Prevad insa ca vor putea fi folosite pentru tratamentul unor boli dentare, regenerarea oaselor sau inlocuirea tesutului inimii dupa infarct.