ie ca sunteti casatoriti de 2-3 ani, ori ati sarbatorit, deja, 10 ani de relatie, va ramane o continua provocare mentinerea unei relatii frumoase cu parintii lui. Si, mai ales cu mama lui – soacra ta.
Nu este o regula care spune ca intre tine si mama soacra trebuie sa fie conflicte, insa, de cele mai multe ori exista tensiuni. Si mai ales daca locuiesti in aceeasi casa cu mama soacra.
Speram ca teoriile enuntate mai jos, care explica motivul pentru care nora si mama soacra nu se inteleg, precum si sfaturile pe care le-am gasit sa te ajute sa ai o relatie mai buna cu mama partenerului tau.
Iar daca esti mama de baiat, avem increderea ca vei evita, in viitor, sa faci aceleasi greseli pe care soacra ta le face acum fata de tine.
Motivele pentru care ai probleme cu mama soacra
Relatia dintre nora si mama soacra este mereu sub presiune: drama, temeri, intoleranta, vorbe, critici, chiar si intrigi ori, in cele mai extreme cazuri, ura. Conflictul nora – mama soacra este cunoscut literaturii clasice si numeroase studii i-au dedicat pagini intregi.
Peste 80% dintre relatiile dificile intre nore si soacre au una dintre aceste explicatii:
Teoria luptei pentru control. Ca regula, inainte de a sa casatori cu tine, mama partenerului tau era cea care ocupa pozitia dominanta in viata lui. Ea era cea mai puternica prezenta feminina. Odata cu prezenta ta, mama soacra si-a pierdut statutul.
La inceput se poate bucura pentru fiul ei, ca si-a gasit o pereche si ca, in curand, vor fi si nepotei in jur. Dupa starea de beatitune si dupa ce va observa ca tu faci lucrurile (chiar si cele mai marunte) in alt fel decat ea, poate incepe sa se teama, in subconstient, ca fiul ei nu o va mai asculta si ca tu vei fi noul cap al familiei.
Aceste sentimente ale ei fata de tine pot declansa primele tensiuni si conflicte.
Teoria mamei ultra-protectoare.
O mama va fi mereu o leoaica atunci cand vine vorba despre siguranta copilului ei. Insa, pentru unele mamici, nu conteaza daca fiul a trecut deja de varsta adolescentei si este barbat in toata firea. Ea se va comporta ca si cum trebuie sa protejeze un micut lipsit de aparare.
Instinctul matern o poate face sa fie agresiva, iar fiecare intrus sa fie vazut drept o amenintare. Iar lucrurile se strica rapid, dupa ce va observa ca ai alt stil sa faci lucrurile, ca nu sari in sus de fiecare data cand el are nevoie de ceva, ca il mai lasi sa isi calce o camasa, ori sa-si faca singur ceva de mancare.
Teoria geloziei.
O mama care a devenit soacra poate sa arate, chiar si fara sa vrea, semne de gelozie fata de relatia fiului cu partenera lui. O explicatie ar fi ca mama simte ca fiul ei nu o va mai iubi, ca nu mai are nevoie de ea.
Acesta mama soacra nu se opune neaparat iubirii fiului ei fata de sotia lui, ci se simte neglijata si data la o parte. Lucrurile se agraveaza atunci cand lanseaza deliberat aceste semne de gelozie si complica relatiile dintre voi.