Părinți de nota 10

Unde ar trebui să înceapă și unde ar trebui să se termine implicarea bunicilor în educația celor mici

Cand vorbim de copilarie, gandul ne poarta uneori catre amintirea bunicilor. Tot ceea ce tine de acestia are o aroma speciala pe care, devenind acum parinti, am vrea sa o impartasim copiilor. Cat de benefica este insa prezenta bunicilor in educatia copiilor?

Implicarea bunicilor in viata copiilor poate avea o influenta pozitiva asupra educatiei si conceptiei de viata a acestora, dar este posibil si ca acestia sa exagereze si sa doreasca impunerea unui cod de reguli nepotrivit copilului tau.

Avantaje:

In primul rand, copilul are ocazia sa cunoasca intreaga familie si sa faca legatura cu trecutul, prin povestile spuse de bunici. Aproape toti stim ce inseamna vocea blanda a bunicilor si cat de mult ne amuzam cand ne spuneau mici anecdote despre strabunici sau despre parintii nostri.

Relationam cu copilaria parintilor, cu tineretea si peripetiile lor si ii vedeam mai accesibili si poate mai speciali.

Asa se poate intampla si cu copilul tau. Afland cat mai multe despre tine, va simti o afinitate deosebita si va deveni mai sociabil. De asemenea, simtul sigurantei se va accentua si se va dezvolta emotional mult mai bine decat daca ar fi fost numai in compania parintilor.

Timpul de care dispun bunicii nu este acelasi cu ritmul de viata alert pe care il ai tu. Profita de faptul ca bunicii au timp sa se joace cu copilul tau, sa ii spuna povesti si sa se ingrijeasca de educatia lui fara sa fie enervati sau tensionati datorita problemelor cotidiene.

Stabiliti impreuna ceea ce e mai bine pentru copilul tau si cum ar trebui sa se desfasoare o zi obisnuita.

Lasa-l sa petreaca noptile la bunici si ii vei dezvolta simtul pentru independenta. Departe de tine va simti ca poate face pozne, dar va invata sa se descurce singur si, in acelasi timp, se va simti protejat, pentru ca are alaturi persoane familiare.

Bunicii, prin calmul si toleranta lor, au o altfel de maniera de a rezolva problemele copiilor. Pentru ca deja si-au crescut proprii copii, bunicii stiu cat de mult sa astepte de la nepoti si se bucura de progresul lor, fara sa simta nevoia de a-l accelera.

Indiferent de greutatile prin care va trece familia ta, copilul va sti ca bunicii vor fi mereu acolo. Prezenta acestora in viata lui ii ofera o stabilitate emotionala si afectiva deosebita. In plus, se vor ingriji de copil neconditionat .

Dezavantaje

Exista cazuri in care parintii si bunicii nu se inteleg intotdeauna in ceea ce priveste educatia copilului. Problemele pot fi rezolvate prin comunicare. Ascultati-va reciproc si aveti in vedere faptul ca va doriti cu totii ce e mai bine pentru copil.

Bunicii ii pot lasa pe copii sa se culce la ce ora vor ei sau sa manance cate dulciuri poftesc, iar acest ritm de viata nu corespunde cu cel dorit de tine, mai ales ca, odata revenit acasa, copilul nu vrea sa mai asculte de regulile tale.

Nu te grabi sa ii acuzi pe bunici, poarta o discutie atat cu acestia, cat si cu copilul, si explica-le cum fiecare familie are un program si un ritm propriu care trebuie respectat. E important sa-l faci pe copil sa inteleaga ca nu trebuie sa aleaga intre parinti si bunici, ci doar sa inteleaga ritmul fiecaruia.

Unii dintre bunici au o mentalitate conservatoare in ceea ce priveste cresterea copiilor . De exemplu, pot avea tendinta sa ii pedepseasca aspru pe copii, practicand educatia prin frica. Chiar daca acest tip de educatie poate da rezultate, exista riscul de a-i indeparta sufleteste pe copii.

Bunicii pot fi adevarate modele pentru copii. Lumea bunicilor este speciala, asa ca nu il tine departe pe micutul tau de acestia. Ajuta-i sa comunice si lasa-i sa se bucure impreuna.