Părinți de nota 10

Cum gestionăm eficient relația cu părinții mai în vârstă?

Conflictul dintre generații apare frecvent în familiile din ziua de azi. Părinții vor să-și conducă copiii și fac tot posibilul pentru a-i determina pe aceștia să facă ce vor ei.

Din păcate conflictul dintre generații nu duce la nimic bun. Deja se știe că cine seamănă vânt, va culege furtună. Așa se va întâmplă și în familiile unde apar frecvent conflicte și certuri interminabile.

Conflictul dintre generații apare atunci când părinții sunt prea severi cu copilul lor. Vor să dețină controlul asupra lui, iar la un moment dat acesta răbufnește. Adesea părinții se comportă diferit față de ceea ce spun, acțiunile lor nu corespund cuvintelor, și copilul observă imediat acest lucru.

Fiecare generație are un set de valori care este diferit de cel al altor generații. Tinerii au mentalitatea lor proprie și un sistem de valori care este influențat de contextul politic, social și cultural al epocii în care trăiesc.

Faptul că trăim într-o societate în care tehnologia și-a pus amprenta și trebuie să ne adaptăm acesteia este un factor care favorizează conflictul dintre generații.

Conflictul părinți-copii apare adesea în familii, uneori chiar zilnic, din cauza faptului că fiecare are păreri diferite în legătură cu modul de petrecere a timpului. Dezacordurile familiale pot provoca adesea reacții stresante, tensionate, care consumă nervi și sănătate.

De obicei, conflictele în familie sunt mult mai stresante decât acelea care apar în societate, între persoane necunoscute sau care sunt simple cunoștințe. Conflictele pot să apară oriunde pe stradă, într-un magazin, în bloc cu vecinii, dar nu sunt atât de importante ca cele de acasă. Dacă în familie nu ai liniște, situația este mult mai gravă.

Cum se aplanează conflictul dintre generații?

Cu siguranță primul pas în rezolvarea conflictului este discuția. Persoanele își pot rezolva multe probleme familiale pe care le au prin dialog. Uneori însă părinții preferă să evite discuțiile pentru că le consideră inutile și pun motiv că astfel pot deranja copilul.

Prin evitarea conflictului nu se rezolvă situația creată. În plus copilul va învăța din asta că este bine să se retragă și să cedeze când apare o situație nefavorabilă.

Faptul că părinții lasă conflictele nerezolvate nu înseamnă că au făcut ceea ce trebuie pentru liniștea familiei. Copiii vor observa faptul că între părinți sunt neînțelegeri, că au rămas mereu conflicte neîncheiate și într-o oarecare măsură îi va fi afectat comportamentul.

El poate suferi de depresie, de anxietate, iar mai târziu va fi în incapacitatea de a mai avea încredere în alte persoane.

O modalitate foarte bună de a rezolva un conflict este prin compromis. Aceasta înseamnă ca ambii părinți să aibă capacități de comunicare și să găsească soluții dar și avantaje de ambele părți. Fiecare dintre cei doi, în urma discuției, trebuie să iasă în câștig.

În unele familii, conflictul se soluționează cu o înfrângere pentru unul din părinți și cu un succes pentru celălalt. Desigur cel care pierde va fi un pic frustrat, dar îi va trece destul de rapid. Mai bine este ca toate conflictele să fie soluționate decât să se ignore și astfel să se acumuleze stres și anxietate.

În majoritatea cazurilor, refuzul conflictului nu poate garanta liniștea în familie pentru că la un moment dat el tot va ieși la iveală. Conflictul dintre generații trebuie întotdeauna rezolvat pentru că altfel lucrurile se agravează în timp.