Multi parinti isi feresc copiii de temperaturile joase pentru a-i proteja. Ei bine, oamenii de stiinta sustin ca joaca in zapada are o multime de efecte benefice asupra sanatatii celor mici.
Benefiicile pe care timpul petrecut in aer liber, chiar si in toiul iernii, le are asupra sanatatii celor mici, sunt mai mari decat riscul de imbolnavire.
Iata ce efecte benefice are joaca in zapada pentru sanatatea copiilor:
Respira aer curat – virusurile care cauzeaza raceala sau gripa se regasesc in spatiile inchise (acasa, la scoala, la mall), nu afara, unde aerul este curat. Cu cat copilul petrece mai mult timp in interior, cu atat riscul de imbolnavire este mai mare. Asadar, timpul petrecut in aer liber, la joaca, nu pune sanatatea copilului in pericol mai mult decat timpul petrecut in casa.
Sistemul imunitar este fortificat – timpul petrecut in aer liber fortifica sistemul imunitar si sporeste rezistenta organismului la alergii. Studiile au confirmat faptul ca starea de sanatate a copiilor din mediul rural, care petrec mai mult timp afara, la joaca, este mai buna decat a celor din mediul urban, care stau mai mult in casa.
Fac miscare – energia copiilor nu scade pe timpul iernii, asa ca timpul petrecut in aer liber reprezinta prilejul ideal pentru ca cel mic sa faca miscare si sa isi consume energia intr-o maniera benefica.
Specialistii sustin ca joaca in zapada ofera copiilor prilejul de a se juca in aer curat, dar si de a isi lucra musculatura, stimuland cresterea armonioasa. Activitatea fizica imbunatateste si somnul celor mici.
Asigura aportul necesar de vitamina D – potrivit specialistilor, vitamina D este esentiala pentru copii, favorizand absorbtia calciului si prevenind astfel fracturile osoase. Expunerea la soare reprezinta o metoda sigura de a oferi aportul necesar de vitamina D, mai ales in cazul copiilor.
Vitamina D regleaza, de asemenea, si starea de spirit a micutilor. Lipsa vitaminei D afecteaza direct nivelul de serotonina si declanseaza aparitia unor stari precum somnolenta, oboseala si indispozitia.
Stimuleaza imaginatia copiilor – joaca in zapada stimuleaza imaginatia si creativitatea celor mici. Ajuta copiii sa faca un om de zapada, sa construiasca un castel din zapada sau chiar o cazemata.
Jocurile pe tableta, atat de populare in randul copiilor din aceasta generatie, nu stimuleaza mai deloc imaginatia celor mici. Asadar, joaca in zapada poate fi folosita pentru stimularea imaginatiei.
Ii ajuta sa fie orientati catre solutii – banala joaca in zapada poate avea un impact major asupra formarii copilului. De pilda, joaca in zapada il poate ajuta pe cel mic sa se dezvolte astfel incat sa fie orientat catre gasirea unor solutii, atunci cand situatia o cere.
Activitati in zapada pentru copii
Construirea unui castel, a unei cazemate, a unui om de zapada
Formarea unor ingerasi cu forma propriului corp
“X si O” in zapada, cu ajutorul unor crengute si a unor conuri de brad
bataie cu bulgari
plimbari cu sania
schi
datul pe derdelus cu un colac
lovitul la tinta cu bulgari