Părinți de nota 10

Cum îl poți implica pe soțul tău în educația copiilor

Ca mamica, te simti indreptatita sa ai prioritate in cresterea si ingrijirea copilului. Vrei sa ai parte de toata dragostea lui si consideri ca este un drept care ti se cuvine.

Potrivit specialistilor, atunci cand taticul da dovada de calitati parentale exceptionale si relationeaza bine cu bebelusul exista riscul aparitiei sentimentului de gelozie la mamici. Este un sentiment natural si instinctual, izvorat din dorinta de a fi cea mai importanta persoana din viata copilului.

Mama vrea sa fie pion principal in educatia lui si formatorul lui ca persoana, fara riscul ca taticul sa ii „fure” acest rol.

Din cauza geloziei, nesigurantei si anxietatii, te-ai putea regasi in postura de a rivaliza cu partenerul tau pentru atentia copilului. Ai putea avea tendinta de a-l indeparta din viata celui mic.

Este indicat sa intelegi cat de important este ca ambii parinti sa faca parte din acest proces dinamic si interesant de crestere a copilului. Dezvoltarea lui armonioasa depinde de grija si afectiunea pe care o are din partea ambilor parinti.

Este important sa vezi taticul ca pe un partener si un sprijin de nadejde in procesul de ingrijire si crestere a copilului, care isi doreste sa petreaca la fel de mult timp ca si tine cu prichindelul.

In inima si sufletelul copilului este intotdeauna loc pentru amandoi. Nu trebuie sa te temi pentru faptul ca daca taticul este atent si grijuliu cu copilul, acesta il va iubi mai mult pe el.

Nu uita ca tu si bebelusul sunteti legati emotional pe viata, ca aveti o relatie unica si speciala, de care taticul nu va avea parte niciodata. El va trebui sa faca foarte multe eforturi pentru a avea o relatie apropiata cu cel mic, dar niciodata nu o va egala pe cea pe care o ai tu cu copilul.

Pentru a evita situatia de a va „certa” pe timpul petrecut cu copilul, impartiti-va responsabilitatile in mod echitabil. Bucurati-va ca o familie unita de momentele speciale ale copilariei lui. Este important ca bebelusul sa nu asiste la o rivalitate intre parinti, care se cearta pe dragostea lui, ci sa va vada ca pe o familie unita si iubitoare.

Cum implici partenerul in cresterea si ingrijirea copilului?

Ca mamica, nu ai nevoie intotdeauna de profesor in ingrijirea copilului. Te lasi ghidata de instinctul maternal sau de cel de-al saselea simt. Insa taticul are nevoie de indrumarea ta si de o mana de ajutor pentru a fi un parinte bun. Fii o „profesoara” rabdatoare si iubitoare cu partenerul tau si arata-i cum poate sa se implice activ si eficient in rolul de tatic.

Lasa-l sa faca baita si sa hraneasca copilul!

Atunci cand alaptezi bebelusul, partenerul tau nu poate fi implicat in procesul de hranire a acestuia. Insa daca il hranesti cu biberonul sau ai inceput diversificarea alimentatiei, este recomandat sa ii pasezi si lui aceasta responsabilitate.

Invata-l sa pregateasca laptele sau mancarica copilului. Implica-l in tot ce presupune acest proces, de la momentul pregatirii lapticului sau a mancarii, pana la terminarea mesei si strangerea ei.

Acelasi lucru este valabil si in cazul imbaierii copilului. Asista-l la cateva baite, pentru a-l invata cum se face si la ce trebuie sa fie atent. Apoi, permite-i sa il imbaieze singur. Este la fel de capabil ca si tine. Ai incredere in el!

Permite-i sa ii citeasca povesti si sa il adoarma!

Adormirea copilului, seara, si citirea povestilor sunt unele dintre cele mai frumoase activitati pe care le faci cu copilul tau. Permite-i si partenerului tau sa resimta aceasta bucurie si sa profite de momentele frumoase petrecute in compania copilului, inainte de somn.

Nu trebuie sa te ingrijorezi de faptul ca nu vei mai avea posibilitatea de a-i citi povestile de seara. Faceti cu randul. Uneori, cand esti foarte obosita, faptul ca taticul va adormi copilul reprezinta o „gura de aer” si o sansa la relaxare pentru tine.

Ofera-i posibilitatea de a se juca cat mai mult cu copilul!

Joaca impreuna cu copilul reprezinta un timp de calitate pe care parintii il petrec in compania lui. Pe langa faptul ca au ocazia de a se apropia mai mult si de a consolida relatia cu el, cel mic are posibilitatea de a invata foarte multe lucruri utile in educatia lui.

In plus, momentul de joaca reprezinta o oportunitate pentru tine si tatic sa deschideti subiecte de discutie ceva mai delicate.

Copilul se va simti mai confortabil vorbind despre ele daca in acelasi timp este prins intr-o activitate care il linisteste. Incurajeaza taticul sa se joace cat mai mult cu copilul si sa patrunda in mica lui lume imaginara, in care jucariile prind viata. Il va ajuta sa inteleaga mai bine cum functioneaza lumea copilariei si sa se apropie mai mult de el.

Incurajeaza-l sa vorbeasca cu el si sa isi declare zilnic dragostea!

Comunicarea cu copilul trebuie initiata inca de cand creste in burtica ta. Insa dupa nastere, este important ca taticul sa preia initiativa si sa vorbeasca cat mai mult cu bebelusul. Pe masura ce creste, conversatiile dintre copil si tatic trebuie dezvoltate si variate, pentru a-i castiga mai usor increderea in el.

In acest fel, abordarea subiectelor delicate precum, tigarile, drogurile, va fi initiata cu usurinta in copilaria tarzie.

Fiti o familie unita, solida si contribuiti amandoi la cresterea unui copil demn de toata lauda.