Cu toate ca legea e de partea lor, multe mamici se tem sa nu aiba surprize neplacute odata cu intoarcerea la serviciu dupa concediul de crestere a copilului.
Mamele care revin din C.I.C. nu pot fi concediate in primele 6 luni
Noile prevederi in vigoare din OUG nr. 111/2011 stipuleaza ca angajatorul nu poate dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul salariatei care se afla in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, sau salariatei care se afla in plata stimulentului de 500 ron, timp de 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in firma.
Practic, statul garanteaza un loc de munca timp de 6 luni dupa terminarea C.I.C. mamicilor “curajoase” care revin la serviciu dupa un an de ingrijire a copilului, mamicilor care se afla in plata stimulentului de insertie de 500 ron (reamintim ca mamele care opteaza pentru C.I.C. de 1 an si se intorc mai devreme de 1 an la serviciu primesc din partea statului un stimulent de 500 ron lunar pana cand copilul implineste 2 ani) dar si mamicilor care stau 3 ani acasa pentru a ingriji un copil cu handicap.
De mentionat ca garantarea locului de munca timp de 6 luni are loc in anumite conditii: prevederile OUG nr. 111/2011 nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.
Ce se intampla, insa, cu mamicile care aleg sa stea in C.I.C. timp de doi ani?
Mamicile care stau in C.I.C. 2 ani nu sunt protejate de OUG nr. 111/2011 – printr-o omisiune voita, se pare, pentru ca statul isi doreste astfel sa incurajeze revenirea mamicilor in campul muncii – dar sunt aparate, totusi, de Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National si de Codul Muncii.
Acesta precizeaza clar ca angajatorul nu poate desface contractul individual de munca timp de 6 luni de la reluarea activitatii, salariatilor care au beneficiat de C.I.C. pana la 2 ani:
“Contractul individual de munca nu poate fi desfacut din initiativa celui care angajeaza, pe motiv de necorespundere profesionala, pe o perioada de minim 6 luni de la reluarea activitatii, considerata perioada de readaptare, in cazul salariatilor care au beneficiat de concediu de maternitate si/sau concediu legal platit pentru ingrijirea copilului in varsta de pana la 2 ani.” CCMUNN – articolul 76 alineatul (3).
Este evident, insa, ca singurul motiv pentru care mamicile care revin la munca din C.I.C. nu pot fi concediate in primele 6 luni este cel de necorespundere profesionala – se considera ca in cele 6 luni de la revenirea in campul muncii, mamei i se acorda o “perioada de gratie” in care se readapteaza la serviciu.
Citeste si: Vreau sa ma intorc la serviciu, dar fara sa renunt la alaptare. Afla ce solutii exista
Cum poate fi concediata legal o mama care s-a intors la serviciu dupa concediul de crestere a copilului
Conform Codului Muncii, concedierea unui angajat se poate face din motive care tin de persoana salariatului sau din motive care nu tin de persoana salariatului.
Astfel, daca un angajator doreste sa concedieze o mama care tocmai a revenit la serviciu dupa C.I.C. o poate face legal, invocand motive care nu tin de persoana salariatului – de exemplu, dificultatile economice prin care trece firma, transformarile tehnologice, reorganizarea activitatii in firma sau desfiintarea postului respectiv.
O alta situatie in care angajatorul nu este obligat sa ii asigure mamei care revine din C.I.C. un loc de munca este cea in care firma da faliment.
Preaviz de 20 de zile si salariu compensatoriu – doua conditii esentiale
Daca firma intampina dificultati economice si trebuie sa desfiinteze postul pe care mama trebuie sa revina, concedierea este cat se poate de legala, cu conditia ca angajatorul sa ii dea salariatului un preaviz de 20 de zile lucratoare si un salariu compensatoriu.
Ce se intampla dupa revenirea mamei la serviciu din C.I.C.
Pe timpul concediului pentru cresterea copilului, contractul de munca al mamei se suspenda pana la revenirea acesteia la serviciu. Pe perioada suspendarii, angajatorul are voie sa angajeze o persoana cu contract de munca in locul mamei care se afla in C.I.C., dar pe perioada determinata.
La data cand mama revine din concediu, angajatorul trebuie sa ii puna la dispozitie acelasi loc de munca, aceeasi pozitie in cadrul firmei si acelasi salariu. Contractul de munca se reia in conditii similare, in mod normal, dar se poate face si incadrarea pe un alt post sau modificarea salariului – numai cu acordul mamei.
Citeste si: Afla de ce 10% dintre parinti dorm separat dupa nasterea bebelusului
Daca postul pe care erai angajata inainte sa pleci in C.I.C. s-a desfiintat, angajatorul e obligat sa iti ofere un alt post in cadrul firmei, dar, daca nu exista aceasta posibilitate sau tu nu accepti ofertele sale (mai ales daca e vorba de oferte submediocre), iti poate da un preaviz de concediere de 20 de zile lucratoare (timp in care iti poti cauta un alt serviciu) si un salariu compensatoriu. Daca nu iti gasesti alt loc de munca, ai dreptul sa primesti somaj.
Daca te intorci din C.I.C., iar angajatorul iti spune ca nu te poate primi din cauza ca a angajat pe altcineva in locul tau, trebuie sa stii ca acesta este un abuz si o ilegalitate. Pe postul tau, firma nu are dreptul sa angajeze pe altcineva decat cu durata determinata, iar atunci cand te intorci din concediu, in mod normal ar trebui sa iti puna la dispozitie vechiul loc de munca.
In cazul in care te intorci din C.I.C. si, cu multe false regrete, angajatorul te informeaza ca s-au facut reorganizari in firma, iar postul tau nu mai exista, dar la scurt timp afli ca au angajat pe altcineva fix pe aceeasi pozitie “desfiintata”, nu e vorba de o ilegalitate.
In cazul unei concedieri individuale, angajatorul poate reangaja oricand pe postul desfiintat, doar in cazul concedierilor colective el avand interdictia de a mai face incadrari timp de 9 luni pe locurile de munca ale salariatilor concediati.
(Codul muncii, articolul 72). Pentru tine, cel mai important este sa ti se acorde preavizul de 20 de zile si un salariu compensatoriu, la care ai dreptul dupa o concediere pe motive ce nu tin de persoana salariatului.
Indiferent de situatia de la locul de munca, important este ca inainte sa ti se termine C.I.C. sa depui o cerere de revenire la serviciu si reluare a activitatii de dinainte de concediu. Chiar daca nu esti asteptata cu bratele deschise la firma, angajatorul va fi nevoit sa ia act de dorinta ta si sa se supuna prevederilor legale in vigoare.
Daca va tine sa te concedieze, o poate face, insa ai si tu anumite drepturi la care nu trebuie sa renunti atat de usor.
Ce poti face daca simti ca ai fost concediata pe nedrept?
Consulta un avocat sau un consilier juridic caruia sa ii explici in detaliu situatia ta in cadrul firmei dupa revenirea din concediul de ingrijire a copilului. Daca specialistul te indruma astfel, poti da firma in judecata pentru nerespectarea prevederilor legale, in termen de 30 de zile de la primirea deciziei de concediere, conform OUG 96/2003.
In acest caz, angajatorului ii revine sarcina probei, el fiind obligat sa depuna dovezile in apararea sa (cum ca a facut in mod legal concedierea respectiva).
Poti lua legatura cu cei de la ITM din orasul/sectorul tau si sa depui o reclamatie, care va fi apoi verificata de catre inspectori.
Si, cel mai important lucru – incepe inca de a doua zi dupa concediere sa-ti cauti un alt loc de munca!
Sfaturi pentru mamicile care vor sa se intoarca la serviciu dupa concediul de crestere a copilului
– Tine legatura cu angajatorul si informeaza-l din timp in legatura cu intentiile tale de a te intoarce la serviciu. Asa vei sti si tu daca esti dorita si asteptata la serviciu, iar angajatorul poate face pregatirile necesare pentru revenirea ta (diverse formalitati, anuntarea colegului care a lucrat pe locul tau)
– Daca ai posibilitatea si dorinta sa iti reiei activitatea profesionala inainte de expirarea C.I.C., nu ezita sa o faci. Neoficial, primesti o bila alba din partea angajatorului, care va percepe gestul tau ca pe un semn ca vrei sa muncesti si sa contribui la dezvoltarea firmei.
– Dupa revenirea la serviciu, fa tot posibilul sa separi viata familiala de cea profesionala, sa tii pasul cu colegii tai si sa-ti dovedesti, astfel, utilitatea in cadrul firmei. Mentine o relatie pozitiva cu colegii si mai ales cu sefii.
– Informeaza-te in legatura cu drepturile tale si, daca e nevoie, mergi la departamentul Resurse Umane cu o foaie pe care ai scris articolele din lege care iti indreptatesc cererile.