Părinți de nota 10

Bebelusul intelege ca-l iubesti, atunci cand il lipesti de pielea ta!

Specialiștii consideră ca fiind esențial contactul piele-piele pentru bebeluși imediat după naștere și în perioada următoare

Am simțit cu adevărat ce este iubirea abia atunci când mi-am ținut pentru prima dată copilul în brațe. Nimic nu se compară cu o îmbrățișare caldă dată de o persoană dragă, iar legătura dintre mamă și copilul ei este cea mai puternică din lume. Cine mă poate contrazice?

Atunci când un bebeluș are parte de iubirea și căldura mamei lui, el nu este doar fericit, ci se întâmplă lucruri uimitoare, schimbări fizice ce pot fi monitorizate. Astfel, temperatura corpului este mai stabilă și se reglează inclusiv nivelul de zahăr din sânge, respirația și bătăile inimii, arată un studiu prezentat de International Breastfeeding Center. Ca să nu mai spunem că ținutul în brațe este remediul numărul unu împotriva plânsetelor.

Un alt beneficiul al contactului piele-piele dintre mamă și bebeluș permite ca acesta din urmă să fie colonizat cu aceleași bacterii. Practic, nou-născutul crește într-un habitat natural, iar atunci când este scos din el, corpul lui dă semne că este supus la stres. Totodată, faptul că o mamă ține bebelușul direct pe piele imediat după naștere, cel puțin o oră, ajută și la inițierea cu succes a alăptării.

De aceste beneficii metabolice au parte inclusiv prematurii. De fapt, de la ei a pornit interesul cercetătorilor asupra acestui aspect. În 1979, medicii Edgar Rey și Hector Martinez din Bogotá, Colombia, s-au văzut în situația de a avea mai mulți copii decât incubatoare, așa că i-au pus în brațele mamelor. I-au înfășurat într-un wrap din material textil și astfel le-a menținut temperatura corpului stabilă. Bineînțeles, metoda a avut succes, așa că doctorii i-au dat și un nume: îngrijire de tip mama cangur.

„Dezvoltarea creierului unui nou-născut depinde de stimularea senzorială pozitivă. La naștere, senzațiile care-i spun creierului ‘sunt în siguranță’ sunt mirosul mamei, mișcările ei și contactul piele-piele. De asemenea, vocea ei, dar ea nu vorbește tot timpul. Atunci când creierul nu primește aceste senzații, transmite mesajul ‘nu sunt în siguranță’, și atunci se activează un program de autoapărare. Da, continuă să respire și să mănânce, dar dezvoltarea creierului este pusă în așteptare”, a explicat medicul Nils Bergman într-unul din studiile sale realizate în Africa de Sud.

Dar contactul piele-piele aduce beneficii și mamei, nu doar bebelușului. Atunci când ea își ține copilul în brațe, este fericită și scad șansele să facă depresie postpartum – acel coșmar care învăluie atât de multe femei. Această informație este susținută de un studiu publicat de MCN: The American Journal of Maternal/Child Nursing.

Să recapitulăm beneficiile contactului piele-piele pentru bebeluși:

1. Menține stabilă temperatura corpului

2. Crește nivelul zahărului în sânge

3. Reglează respirația și bătăile inimii

4. Face mai ușor procesul de alăptare

5. Stimulează dezvoltarea creierului, prin mesajul „sunt în siguranță”

6. Calmează stresul, deci îl ajută pe bebeluș să doarmă mai bine

7. Înlătură durerea, mai ales în timpul procedurilor medicale

8. Întărește legătura afectivă dintre copil și mamă/tată

9. Previne depresia postpartum

Dar, mai presus de toate, o mamă nu cred că are nevoie de motive ca să-și țină bebelușul în brațe, piele pe piele. Ea nu trebuie convinsă de o listă cu x beneficii, ci o mamă își ia instinctiv copilul în mâini, vrea să-l protejeze, vrea să-i arate iubirea ei. Asta simte și asta face indiferent de starea socială și economică sau de nivelul de studii.