Părinți de nota 10

Top 10 super alimente pentru copii și cum le folosim corect

Iată aici câteva informații despre ce sunt super alimentele, care sunt cele mai importante pentru copii, alături de modalitatea corectă de folosire pentru fiecare în parte. Toate acestea alături de explicații detaliate din partea specialiștilor, Crina Coliban și Ligia Pop.

Informații despre super alimente

Super alimentele, conform Crinei Coliban, consilier în alăptare și diversificare și femeia care îi face pe copii să mănânce www.permisdeparinte.ro, sunt alimentele din care mănânci puțin și contează mult. Ele trebuie însă tratate ca atare, după cum afirmă Ligia Pop, raw food chef (bucătar specializat in alimentaţia vegană fără foc), consultant în nutriție (raw food) https://ligiapop.com/, respectiv să fie consumate cu măsură și niciodată în exces, deoarece nu vom beneficia de proprietățile lor mai mult dacă adăugăm o cantitate mai mare. Dimpotrivă, pot dăuna, cauzând reacții adverse.

Într-o măsură mică se regăsesc cantități mari de minerale și alte nutrimente complexe care nu sunt conținute de fructele și legumele proaspete de sezon. În principiu, la primele utilizări sunt indicate 1-2 super alimente pe zi, cu condiția de a le varia de la o zi la alta sau cel puțin cu o pauză de o zi între ele (dată fiind puterea de care dispun). Super alimentele se pot adăuga în cantități mici în aproape toate preparatele, sărate sau dulci, precum: smoothies, înghețate, batoane cu semințe și nuci, prăjituri, torturi, pateuri, produse nelactate etc.

Amarant sau stir

Amarantul cu varianta românească stir se prezintă sub forma unor semnițe mici, cât vârful unui ac, de culoare albă. Conține mai multă vitamina E decât uleiul de măsline. De asemenea, în laptele de vacă se găsește un procent de 72% proteine, în timp ce în amarant, acesta ajunge la 75%. O cană de amarant echivalează cu doza zilnică recomandată de fier și nu conține gluten, aspect important în cazul bebelușilor mai mici de 1 an.

Pentru copii se pot prepara bomboane cu amarant și sirop de arțar ce poartă denumirea de dulce de alegria. Amarantul poate fi gătit individual ca orice altă cereală sau amestecat cu altele la fel de nutritive (ovăz, quinoa, orz). Nu este indicat să îl folosiți singur în copt deoarece aluatul devine prea dens.

Quinoa

Quinoa, cereală considerată Mama grânelor, conține din abundență fier și calciu. A fost desemnată în anul 2013 Alimentul Anului. Este o proteină completă (conține toți aminoacizii – se întâmplă rar în natură) și are în compoziție triptofan – precursorul serotoninei (conferă o stare de bine).

O jumătate de cană de quinoa reprezintă doza zilnică recomandată de proteine a unui copil. Poate fi oferită copiilor începând de la vârsta de 8 luni, dar este bine să respectați regula de a o oferi prima dată separat de alt aliment, pentru a testa toleranța copilului la ea. S-a demonstrat că ajută la prevenirea constipației și a balonării excesive, contribuind la digestie.

Mei

Meiul conține mult fier sau acid folic, esențial pentru producerea de noi celule. Este foarte indicat în problemele digestie precum hiperaciditate sau diaree (reprezintă o alternativă sănătoasă comparativ cu mucilagiul de orez care constipă) și are proprietăți antifungice (acționează împotriva candidozei). Poate fi oferit celor mici începând cu vârsta de 6-8 luni și se poate găti sub formă moale și cremoasă, cușcuș sau chiar ca pilaf. Datorită formei sale, poate reprezenta un aliment ușor de manevrat de bebeluș, contribuind la dezvoltarea reflexului de apucare.

Grâu Spelta

Este o cereală diferită de grâul rafinat folosit în brutărie în mod uzual. Penele din grâu Spelta pot fi introduse începând de la vârsta de 6 luni, respectând regula celor 4 zile (nu oferiți niciun aliment nou copilului în acest interval de timp pentru a urmări eventuale reacții adverse ale organismului). Conține mai multe vitamine și minerale, mai puține metale grele, ajută la tratarea neurodermatitelor și bolilor mucoaselor. Are proprietăți alcaline, fiind antiinflamator și antidepresiv. De reținut că nu trebuie oferit copiilor care suferă de boală celiacă (intoleranță la gluten) sau alergie la grâu.

Citeste in continuare pe qbebe.ro