Anemia carențială feriprivă – anemia prin lipsa de fier – este cea mai frecventă formă de anemie la vârsta de sugar și copil mic (reprezentând 90% din anemiile copilului) și probabil cea mai des întâlnită carență din lume.
În România, Studiul Național de Nutriție arată faptul că aproximativ 50% din copiii între 10 – 14 luni suferă de anemie având o valoare mai mică decât normalul a hemoglobinei.
În lipsa fierului apar o serie de complicații. Iată câteva dintre ele:
– Copilul este predispus la infecții;
– Boli cardiace (în anemiile severe);
– Scăderea tonusului muscular (hipotonie) și secundar acesteia un grad de retard al dezvoltării motorii;
– Oxigenare insuficientă a creierului (hipoxie cerebrală)
– Lipsa poftei de mâncare
– Iritabilitate, transpirații;
– Anemia severă și prelungită duce la o îmbolnăvire a aparatului digestiv, astfel absorbția de substanțe hrănitoare și de fier este scăzută, se întră intr-un cerc vicios și copilul ajunge să sufere de malnutriție.
Atenție la copiii născuți prematur!
Nevoile copilului născut la termen și ale celui prematur sunt diferite în ceea ce privește necesarul de fier, atrage atenția dr. Ana Culcer, medic primar pediatru și doctor în științe medicale.
„Rezervele de fier în corpul nou-născutului se fac în ultimele două luni de sarcina. Dacă un copil se naște mai devreme, sub 37 de săptămâni, rezervele lui de fier sunt mici și se epuizează cu atât mai repede cu cât copilul crește mai repede. Prematurii au nevoie de suplimente de fier uneori de la două-trei săptămâni de viață, fără a vorbi aici de copiii cu patologii cu pierdere de sânge. Copilul născut la termen, alăptat, are nevoie de suplimente de fier, însă după vârstă de trei luni, până la 6 luni, deoarece atâta timp cât primește fier nu tezaurizează ci îl folosește în creștere”, explică medicul primar pediatru Ana Culcer.
Același lucru se întâmplă și cu vitamina D și calciul, cu cât ritmul de creștere este mai mare, cu atât necesitarile sunt mai mari.
„Așadar, copiii trebuie verificați cu hemogramă, iar doză optimă de fier se stabilește în funcție de greutate și vârstă. În laptele praf, copiii au deja suplimente de fier. Laptele de mama are însă are o cantitate mică de fier, dar sub o formă ușor de utilizat de către copil. Acesta devine însă insuficiet atunci când copilul are o creștere rapidă”, mai explică dr. Ana Culcer, doctor în științe medicale.
REȚINEȚI: Un copil hrănit la san are nevoie de viatamina D și FIER. O dată cu diversificarea alimentației se introduc alimente care le conțin: ouă, ficatel, verdețuri, anumite cereale cu fier.