Părinți de nota 10

Da, și băieții plâng. Noi trebuie să încetăm să le mai spunem că nu este bine ce fac

Auzim deseori automatisme de genul – un baiat nu trebuie sa planga – nu plange pentru ca esti baiat – numai fetele plang…Si totusi copiii au emotii, sentimente si frustrari. De ce ar trebui un baietel sa isi reprime emotia si sentimentele si a nu plange, cad simte nevoia? De ce cerem copiilor sa asculte de dogme depasite? Iata sfatul psihologului.

Nu mai plange! Baietii nu trebuie sa planga

„Nu mai plange! Baietii nu trebuie sa planga!” – aceste declaratii apartin adeseori parintilor care le folosesc in momentul in care copilul lor ar incepe sa planga. Baietei de 5-9 ani care ar pierde la un meci de fotbal, sau care in urma unei activitati ar sfarsi cu o zgarietura la genunchi, sunt invatati sa suporte durerea, fiindca li s-a spus adeseori sa nu planga, sa se comporte ca un barbat adevarat. Dar este acest lucru pozitiv? Una dintre cele mai importante intrebari a ramas tot fara raspuns…

Baietii au voie sa planga?

Conform unui psiholog american, Hannah Rosin, este in regula ca baietii sa planga, atat timp cat varsa lacrimi pentru motivul corect. Ea a mentionat ca nu este nimic in neregula daca un baiat ar plange, mai ales atunci cand este vorba de exprimarea emotiilor.

“Cred ca ne pasa mult mai putin decat obisnuim sa credem daca un baiat plange sau nu” a scris Rosin. “Insa mai mult decat vom recunoaste. Sau sa o spun altfel: baietii pot plange, daca o fac in modul corect.”

Plansul este o dovada a slabiciunii!?

A fost mentionat faptul ca baietii au fost crescuti intr-un fel in care au fost invatati ca plansul este o dovada a slabiciunii. Cu toate acestea, psihologia de astazi a mentionat ca este normal ca baietii sa planga. Chiar mai mult, s-a mentionat ca este sanatos sa faca acest lucru.

Dat fiind faptul ca isi pot exprima emotiile in mod corespunzator, baietii care si-ar exprima vulnerabilitatea au un coeficient al inteligentei emotionale mult mai mare fata de ceilalti. Intr-un studiu despre temperament, a fost dezavaluit faptul ca baietii si fetele nu prezinta nici o diferenta cand vine vorba de temperament.

Baietii experimenteaza aceleasi emotii ca fetele, precum timiditatea, furia, tristetea si teama.

Baietii sunt mai predispusi la tendinte depresive

A fost subliniat faptul ca baietii sunt mai predispusi la tendinte depresive si cei mai multi dintre ei sunt mai tristi decat fetele. Pentru fete este mai usor sa se elibereze de emotiile frustrante, deoarece ele pot fi mai vulnerabile si mai deschise cand este vorba despre exprimarea modului in care se simt.

Baietii, pe de alta parte, sunt perceputi ca fiind slabi si sfarsesc prin a fi mustrati de fiecare data cand ar plange.

Este important ca parintii sa isi creasca baietii intr-un mod in care ei si-ar putea exprima in mod deschis emotiile. Este in regula ca baietii sa planga, atat timp cat o fac din motive rationale, mai ales atunci cand vine vorba de exprimarea propriilor emotii.

Meseria de parinte – o meserie fara training

A fi parinte – o expresie pe cat de simpla, in firescul ei, ce pare sa tina de natura umana insasi, pe atat de complicata dincolo de aparente. A fi parinte este, pentru cei mai multi dintre noi, o alegere, o asumare voluntara a unui rol crucial intr-un scenariu pe care nimeni nu ni-l poate face cunoscut in detaliu inainte ca filmul sa inceapa sa curga.

Si asta pentru simplul fapt ca rolul este unic pentru fiecare dintre noi, la fel ca si filmul propriei vieti.