Frigul nu face rau. Din contra, petrecerea timpului in aer liber si toamna, si iarna prezinta o serie intreaga de beneficii pentru copii, atat in ceea ce priveste sanatatea, cat si oportunitatile de dezvoltare psihico-fizica.
Nu conteaza daca este vara sau iarna: daca nu este bolnav, un copil nu ar trebui sa isi petreaca dupa-amiezile in interior!
„Parintii cred de cele mai multe ori ca atunci cand temperaturile scad si soarele dispare trebuie sa isi ascunda copiii in case. Dar nu este asa!“, sustine Monica Castagnetti, psiholog si formator in cadrul Centrului de Sanatate din Trieste, Italia.
Specialistul continua spunand ca acest lucru nu este recomandat „nici din punct de vedere al sanatatii si nici pentru nevoile mai generale ale copilului si posibilitatile sale de dezvoltare fizica si mentala”.
Mai multa sanatate in aer liber
„Sa demontam rapid mitul potrivit caruia frigul ne face rau”, spune si medicul italian Laura Reali, specialist in pediatrie. „In afara de faptul ca, odata cu schimbarile climatice in curs de desfasurare si incalzirea globala rezultata, perioadele foarte reci sunt in scadere, ideea ca frigul ne afecteaza apartine deja trecutului, atunci cand casele nu erau fost incalzite in mod corespunzator si nici imbracamintea nu era suficienta”.
E adevarat ca unii virusi, cum ar fi spre exemplu virusul gripal, rezista mai bine la frig, dar multi altii nu si, prin urmare, se inmultesc mai greu. In plus, mediul deschis reduce semnificativ posibilitatea raspandirii bolilor. „In medii incalzite si in spatii inchise, asa cum sunt gradinitele si scolile, virusii si bacteriile prolifereaza, iar colectivitatea este cea care sporeste riscul de transmitere de la un copil la altul.
In aer liber este mult mai dificil acest lucru, motiv pentru care specialistii citati sugereaza chiar ca in sezonul rece, copiii de gradinita si de scoala primara sa petreaca cat mai mult timp in aer liber.
Mai mult, expunerea la lumina naturala, la lumina soarelui, ajuta la fixarea vitaminei D in organism care este foarte importanta inclusiv in metabolizarea calciului si in prevenirea infectiilor. E adevarat ca iarna lumina soarelui este mult diminuata, insa chiar si putina vitamina D obtinuta astfel este mai buna decat nimic.
Parcul este locul ideal pentru joaca in aer liber. Copiii care petrec timpul liber in spatii deschise fac, pe o parte, mai multa miscare, iar pe de alta, petrec mai putin timp in fata televizorului, caz in care creste si riscul de a consuma alimente nesanatoase, care pot duce la obezitate.