Părinți de nota 10

De ce sunt evreii atat de destepti? Reguli de educaţie ale familiilor evreieşti

Există o mulţime de cărţi cu sfaturi pentru părinţi, însă nu strică să aruncăm o privire şi la modelul oferit de familiile evreieşti, care respectă câteva reguli simple în educaţia micuţilor, motiv pentru care se pot mândri cu copii foarte inteligenţi.

Părinţii evrei consideră deosebit de important ca micuţii să creadă în forţele proprii şi să fie întotdeauna convinşi că pot obţine absolut tot ce-şi propun pe cont propriu. De exemplu, în localurile israeliene este un lucru banal să vezi un copil de un an mâncând singur, asta pentru că părinţii îi încurajează pe cei mici să facă totul fără ajutor de îndată ce sunt capabili din punct de vedere fizic.

Pentru a deveni independenţi, eforturile copiilor trebuie să fie recunoscute şi apreciate. Dacă un copil îşi arată interesul pentru o activitate, indiferent de vârstă, părinţii îl încurajează şi îl susţin.

În cazul în care ceva nu funcţionează, părinţii le spun copiilor următoarea frază: „Kol haschalot kashot“, ceea ce s-ar traduce prin „toate începuturile sunt dificile“.

În familiile evreieşti recompensele nu constau în bunuri materiale. Răsplata unei reuşite este încrederea. Părinţii consideră că dacă le dau copiilor o sarcină mai dificilă le transmit acestora că au încredere în ei şi că sunt capabili să facă o treabă bună.

Copiii evrei au adesea un aspect mai neglijent, asta pentru că părinţii consideră că aspectul exterior impecabil necesită prea mult efort de ambele părţi şi nu este atât de important. Evreii cred că este inutil pentru dezvoltarea personală ca un copil să arate mereu perfect, mai ales că micuţilor nu le pasă deloc cum arată, ci sunt preocupaţi de alte lucruri, cum ar fi joaca.

De regulă, copiii sunt foarte energici, iar acest lucru este înţeles şi acceptat de părinţi, care nu stau toată ziua cu gura pe micuţi – „Calmează-te!“, „Stai cuminte!“, „Nu atinge aia!“, „Nu te urca acolo!“ fiind fraze foarte rar auzite la evrei. Părinţii consideră că este important ca micuţii să-şi consume toată energia, fiind convinşi că acest lucru îi va ajuta în viaţa de adult să fie mai încrezători şi mai persistenţi în toate eforturile lor.

Copiilor din familiile evreieşti le sunt permise multe lucruri. Chiar şi atunci când desenează pe un perete, părinţii văd în această acţiune un semn că micuţul are potenţial artistic. Cu toate acestea, există o linie pe care niciun copil nu are voie să o depăşească: nerespectarea familiei. Dacă vopseşte pisica, probabil că familia se va amuza copios pe seama acestui lucru, însă dacă jigneşte un părinte sau o rudă, pedeapsa va fi aspră.

Respectul faţă de părinţi este predat de la vârste fragede în familiile evreieşti. Fiecare copil ştie că părinţii sunt liderii lor, dar în acelaşi timp este conştient că trebuie să muncească pentru a obţine ceva pentru sine şi nu să se bazeze întotdeauna pe părinţi.

În familiile evreieşti, un copil nu este pedepsit prin privarea de un anumit lucru. În schimb, există câteva reguli stricte şi se mizează pe un anumit beneficiu pentru o acţiune corectă. Prin urmare, copilul nu-şi formează o gândire bazată pe restricţii şi pedepste, ci învaţă să-şi corecteze comportamentul pentru binele propriu. Nu din teama de a fi pedepsit un copil nu-i varsă parfumul mamei, ci pentru că ştie că în loc să dea bani pentru a-şi cumpăra un nou parfum, mama poate folosi suma respectivă pentru a-i lua o jucărie sau dulciuri.