Părinți de nota 10

6 nutrienti care pot sa ajute femeile sa ramana insarcinate

Daca incerci sa concepi un copil cu partenerul tau, suplimentele precum fierul si zincul pot sa te ajute in acest proces. La fel poate sa te ajute si faptul ca ai o dieta echilibrata, care contine anumite tipuri de alimente.

Exista numeroase vitamine, minerale si nutrienti despre care studiile au aratat ca pot sa ajute fertilitatea. Cere sfatul medicului tau ginecolog inainte de a incerca oricare dintre acesti nutrienti, pentru ca el este in masura sa iti recomande cele mai potrivite solutii pentru tine.

Zincul
Un studiu realizat de oamenii de stiinta de la Pennsylvania State University, prezentat in primavara lui 2018 a concluzionat ca deficienta de zinc poate avea un impact negativ asupra dezvoltarii ovulului.

Chiar daca acest studiu a fost realizat pe soareci si nu pe oameni, autorul principal al studiului, James Hester, a declarat ca cercetarea aceasta arata ca zincul este „un regulator esential” al dezvoltarii ovocitelor (ovulelor). Zincul joaca un rol in diviziunea acestor celule, in fecundarea lor, in reglarea ADN-ului si in dezvoltarea embrionilor.

Necesarul zilnic recomandat de zinc este de 8 miligrame pe zi, pentru femeile adulte, si de 12 miligrame pe zi, in timpul sarcinii si alaptarii.

Acizii grasi Omega 3
Acidul gras docosahexaenoic (DHA) este vital pentru creierul sugarilor si pentru dezvoltarea ochilor. Un studiu din 2016 publicat in European Journal of Obstetrics & Gynecology and Reproductive Biology a tras concluzia ca administrarea unor suplimente pe baza de Omega-3 a fost asociata cu o reducere cu 58% a probabilitatii de nastere timpurie inainte de termen (bebelusii nascuti inainte de 34 de saptamani) si cu o reducere cu 17% a riscului de nastere prematura (bebelusii nascuti inainte de 37 de saptamani).

Pentru femeile insarcinate si pentru cele care alapteaza, aportul optim de Omega-3 este de 700 miligrame pe zi de EPA (acid eicosapentaenoic) si DHA, dintre care cel putin 300 de miligrame sa fie DHA, spun expertii.

Vitamina E
Este un antioxidant puternic si s-a dovedit ca sporeste fertilitatea atunci cand este administrat atat femeilor, cat si barbatilor. S-a sugerat chiar ca activitatea antioxidanta a vitaminei E ar putea face sperma mult mai fertila, crescand astfel rata de succes.

Fierul
Acest mineral este vital in multe privinte, mai ales in formarea globulelor rosii care transporta oxigenul. El are un impact asupra energiei tale si asupra fertilitatii.

Femeile adulte ar trebui sa ia 18 miligrame de fier pe zi, 27 de miligrame pe zi in timpul sarcinii si 9 miligrame pe zi in perioada alaptarii, potrivit National Institutes of Health. Discuta cu medicul tau inainte de a adauga in planul tau alte suplimente, pe langa vitaminele prenatale pe care le iei deja.

L-carnitina
Si acest aminoacid numit L-carnitina (sau, pe scurt, carnitina) poate fi de ajutor, daca este luat de barbati. L-carnitina este produsa de corpul nostru, pentru a ajuta la transformarea grasimii in energie utilizabila. Cercetatorii de la University of Maryland Medical Center spun ca spermatozoizii sunt una dintre zonele in care corpul uman stocheaza carnitina si ca nivelurile scazute ale acestui aminoacid ar putea avea un impact negativ asupra numarului de spermatozoizi si asupra mobilitatii lor.

Colina
Este o vitamina de care multe persoane duc lipsa (nu au cantitati suficiente in organism), iar statisticile arata ca putine femei insarcinate intrunesc necesarul recomandat de colina.

Colina este o vitamina esentiala pentru a incuraja sanatatea in toate stadiile vietii, insa este deosebit de importanta pentru dezvoltarea creierului in stadiile incipiente ale vietii, pe masura ce creierul fatului se formeaza.

Colina se gaseste in multe alimente, insa in cantitati mici. Nutritionistii spun ca o dieta bogata in carne, oua intregi si legume verzi ar putea ajuta femeile sa obtina cantitatea necesara de colina. Doza zilnica recomandata este de 550 miligrame pe zi.

Retine!

In perioada de dinaintea conceptiei (la fel de importanta ca perioada prenatala), dieta si alegerile pe care le faci in stilul tau de viata reprezinta cele mai bune masuri pe care le poti adopta pentru a-ti stimula sistemul reproducator. Ofera-i organismului tau multe fructe si legume, cereale integrale, lactate, proteine slabe si grasimi sanatoase, iar pe langa toate acestea, ia vitaminele prenatale prescrise de medicul tau.