Cuvintele unui părinte pot răni copilul mai rău decât bătaia. Atunci când suntem nervoși sau frustrați, avem tendința de a arunca vorbele, fără a ne mai gândi ce impact pot avea asupra copiilor. Unele cuvinte urâte stârnesc amuzamentul celor mici, dar altele îi fac imediat să plângă, le scad încrederea în sine și pot chiar să vă afecteze relația.
Deși poate fi dificil, trebuie să îți amintești să nu mai spui NICIODATĂ aceste cuvinte copilului tău.
1. „Lasă că fac eu.”
Este normal să vrei să preiei controlul asupra temelor pe care le are de făcut copilul tău sau să îi faci tu patul, dar în modul acesta nu va învăța niciodată cum să le facă singur.
2. „Nu plânge.”
Copiii ar trebui să se simtă în siguranță când vine vorba de a-și exprima emoțiilor. Dacă îi spui să nu plângă, o să creadă că este ceva în neregulă cu acest lucru, când, de fapt, e ceva complet natural.
3. „De ce nu poți să fii și tu ca… ?”
Nimic nu îl face pe copilul tău să se simtă mai rău decât să audă că nu este la fel de bun ca fratele/sora său/sa sau ca o cunoștință. În schimb, ar trebui să încurajezi calitățile diferite pe care le au.
4. „Sigur vrei să mănânci asta?”
Un asemenea comentariu nu este modul potrivit în care să discuți cu el/ea despre alimentație și obiceiuri sănătoase. Modul în care abordezi problema ar putea face diferența între a dobândi încredere în sine sau a nu se împăca deloc cu imaginea din oglindă.
5. „Lasă că vezi tu când ajunge mama/tata acasă.”
Această frază este nepotrivită din două motive. În primul rând, sună ca și cum copilul va fi pedepsit abia mai târziu, ceea ce îl poate face să continue să facă năzbâtii. În al doilea rând, sugerează faptul că tu nu deții niciun control asupra situației.
6. „Nu ai nimic.”
Pentru noi, o mică julitură nu e mare lucru, dar pentru un copil poate fi cea mai dureroasă experiență din lume. Cel mai bine este să îi pansezi rana fără să faci mare caz din asta.
7. „Îți promit.”
Când îți încalci o promisiune pe care ai făcut-o unui copil, creezi probleme de încredere. Așa că, atunci când nu poți fi 100% sigur/ă de cum vor decurge lucrurile, mai bine ai spune „o să încerc”.
8. „Nu are de ce să îți fie frică.”
Faptul că îi spui asta unui copil nu va schimba cu nimic faptul că îi este frică. În schimb, discută cu el despre această teamă și încearcă să îl ajuți să treacă peste.
9. „Și eu te urăsc.”
La un moment dat, copilul îți va spune că te urăște. Dar, în loc să te cobori la nivelul lui (cum fac unii părinți), spune-i că o să îl/o iubești mereu.
10. „Că așa am zis eu.”deces
Este un clișeu de care trebuie să încercăm să scăpăm. Dacă nu primește o explicație, copilul tău nu va vedea niciun motiv pentru care să înceteze cu acel comportament care te-a deranjat.