Părinți de nota 10

Strictețea părinților este garanția viitorului de succes al copiilor! Lăsați excesul de gingășie pentru pisici…

Astăzi e foarte la modă să consideri că părinții noștri ne-au educat “greșit”, că au crescut niște copii “complexați” și “nefericiți”. Asta pentru că în acea educație cică nu se încurajau ideile de personalitate, alegere sau libertate. Psihologii contemporani îi îndeamnă pe părinți să le pună copiilor cât mai puține restricții.

Dar practica ne dovedește cu totul altceva. Cercetările sociologice au dovedit că părinții severi reușesc să crească niște copii de succes. Iată câteva detalii interesante.

Educație severă

Trebuie să subliniem din start că severitatea n-are nici o legătură cu violența fizică, ci se referă la exigență și la stabilirea anumitor limite. O universitate a făcut un studiu care a durat 6 ani și la care au participat 15.000 de copii cu vârsta cuprinsă între 13 și 14 ani.

S-a demonstrat că de fapt copiii cu au avut parte de o educație severă sunt mai perseverenți și mai încrezuți!

Copiii la care mamele erau intransigente reușeau într-o proporție mult mai mare să absolvească universitatea și să-și găsească un serviciu bun. Totodată fetele provenite din familii cu educație mai severă s-au dovedit a avea șanse mult mai mici să rămână însărcinate în afara căsătoriei.

Chiar dacă relația dintre copil și părinte nu este cea mai călduroasă, copilul este întotdeauna influențat de principiile și sfaturile părinților săi. Chiar dacă fiecare om ia deciziile de sine stătător, educația pe care a primit-o acasă este un factor major de influență în acest proces.

Urmărind mai atent viața din jurul nostru ne putem da seama că acest studiu reflectă realitatea. De exemplu multora dintre noi părinții le interziceau să comunice cu un cutare Petrică sau Georgică.

Bineînțeles, copii fiind, noi nu ascultam și totuși comunicam cu persoanele tabu, dar eram deja puțin mai atenți și într-un final această prietenie nu dăinuia mult, iar noi înțelegeam că părinții au avut dreptate.

Sau dacă părinții au fost mai severi și nu ți-au permis la 13-16 ani să umbli prin cluburi și cine mai știe pe unde, probabil astăzi ești o doamnă în toată legea, cu un bărbat de treabă, serviciu bun și alte elemente de viață normală. Iarăși severitatea părinților are un cuvânt greu de spus.

Se știe că de fapt copiii cu părinți severi au un grad de responsabilitate mult mai mare, fapt ce rămâne valabil și în viața matură. Obișnuința este o forță imensă în viața oricărui om, iar o educație de calitate este cea mai bună obișnuință pe care o putem deprinde în copilărie.

Sfatul redacției

Copilul este o persoană aflată în proces de formare și nu trebuie lăsată dusă de val. Părintele trebuie nu pur și simplu să îi interzică ceva copilului, ci și să îi explice foarte clar motivele, astfel încât copilul să le înțeleagă și să își formeze singur anumite limitări.

Bineînțeles copiii sunt încăpățânați din fire, dar să nu credeți niciodată că un cuvânt de valoare se pierde, mai târziu sau mai devreme el ajunge la mintea copilului.