Părinți de nota 10

Sigur nu știai asta! O proteină din cordonul ombilical al nou-născuților are proprietăți de regenerare a creierului…

Cercetatorii au regenerat memoria si abilitatea de invatare a soarecilor varstnici prin injectarea in creier a unei proteine extrase din cordonul ombilical.

Anterior, sangele adolescentilor a reusit sa rejuveneze soarecii batrani, insa noul studiu sugereaza ca sangele extras din cordonul ombilical al copiilor ar putea avea efecte mult mai puternice, informeaza descopera.ro, care citeaza Science Alert.

Conform rezultatelor, cercetatorii sugereaza ca proprietatile din cordonul ombilical ar putea fi utilizate in viitor pentru incetinirea degenerarii neurologice a creierului persoanelor varstnice.

,,Cel mai interesant aspect al studiului si al celor anterioare este ca a putut fi dovedit efectul regenerator al plasmei umane asupra creierului persoanelor varstnice,” informeaza principalul cercetator Joe Castellano, din cadrul Universitatii de Medicina.

In cadrul studiului, cercetatorii au prelevat sange de la persoane cu trei varste diferite: cordonul ombilical al copiilor, tineri cu varsta cuprinsa intre 19 si 24 de ani si persoane varstnice cu varsta cuprinsa intre 61 si 82 de ani.

Plasma recoltata a fost ulterior injectata in soarecii care aveau varsta echivalenta cu 50 de ani. Soarecii care au primit plasma din cordonul ombilical au inceput sa aiba performante fizice imbunatatite fata de ceilalti subiecti.

La nivel celular, in urma studiului a fost descoperita o activitate crescuta a hipocampusului, partea a creierului responsabila pentru invatat si memorie. Aspecte similare au fost observate si in cazul sangelui prelavat de la persoanele cu varste intre 19 si 24 de ani, insa nu au fost la fel de relevante.

Proteina TIMP2 descoperita in sangele prelevat din cordonul ombilical a avut cele mai puternice efecte anti-imbatranire. In prezent, cercetatorii nu stiu cu siguranta daca proteina ar putea avea aceleasi efecte si asupra oamenilor, insa un set de teste clinice vor fi derulate de Universitatea Standford.